Jestli milujete croissanty, dobře víte, že ty dobré ani v Praze nekoupíte na každém rohu. Loni na podzim ovšem na foodie mapě metropole přibyl zajímavý puntík. Se svým konceptem řemeslné pekárny ho mezi holešovické nádraží a Výstaviště zakreslili bratři Marek a Michal Borští. Když vejdete dovnitř, jako byste se ocitli přímo uprostřed hypermoderní, světlé kuchyně, která je prosycená příjemnou, sladkou vůní. Interiér, jehož design si vzala na starost Klára Janypková, je totiž dokonale transparentní, můžete z bezprostřední blízkosti sledovat, jak vaše oblíbená laskomina přichází na svět, a přitom zkoumat grafický design Julie Dítětové, která je společně s bratry Borskými duší podniku. „Nejedná se o běžnou pekárnu s kavárnou – funguje u nás i barový provoz spojený s různými pop-upy ve spolupráci s mladými českými designéry a výtvarníky, jako jsou Hadaikum, Mia Jadrná, Dominika Kozáková nebo Aleš Hnátek,“ vysvětluje Julie.
Supernova Bakehouse se specializuje na výrobky z croissantového těsta, ale přijdou si tu na své i vegani nebo ti, kdo hledají pečivo bez lepku. A co teprve ty dortíky! K voňavým, vláčným brownies (recept najdete na další stránce) si můžete dát výběrovou kávu z pražírny doubleshot. My ovšem doporučujeme vydat se na lov sladkostí pěšky nebo MHD, protože pekárna nabízí i signature cocktails, třeba negroni infuzované croissantem. A ještě jeden plusový bod: velmi důležitým aspektem celého konceptu je udržitelnost a použití recyklovaných materiálů, proto je dominantou interiéru sedmimetrový bar z rebetongu, recyklovaného betonu. V Supernově tento materiál použili poprvé na světě!
Recept na brownie z tmavé čokolády
300 g másla
400 g cukru
6 ks vajec velikosti L
140 g kakaa
6 g soli
8 g kypřicího prášku
230 g hladké mouky
450 g 70% čokolády
Postup
V hrnci smíchejte máslo pokojové teploty s 200 gramy cukru a zahřívejte na mírném ohni, dokud se cukr úplně nerozpustí. Poté nechte vychladnout.
Vyšlehejte druhou polovinu cukru (200 gramů) s vejci.
Vychladlou směs vajec a cukru smíchejte se směsí másla a cukru.
Přes sítko prosejte hladkou mouku, kakao a kypřicí prášek. Přidejte sůl a čokoládu a pořádně promíchejte, dokud nevznikne kompaktní hmota.
Obsah misky přendejte na plech vyložený pečicím papírem.
Pečte 25 minut při 175 stupních.
ELLE Menu podáváme i v tištěném vydání ELLE. Ještě svůj výtisk nemáte? Objednat si ho můžete pohodlně až do své schránky za speciální cenu a poštovným zdarma na tomto odkaze.
Zdroj: Autorský článek