Jahodová bruschetta s lučinou

A hlavně začíná sezona jahod. Nejlepší jahody jsou samozřejmě od babičky ze zahrádky, ale holt nejsem na vesnici v Předměřicích, ale v Praze. Když jsem ve středu přišla na trh, svítil tam na mě stánek s kunratickýma jahodama! Hned jsem si je koupila, sedla si na trávu do parku do žáru slunce a až do té poslední jsem si je užila. A víte co? Léto je tady!

Na 2 porce

 půlka pravé francouzské bagety – ta nejlepší v Praze je z pekařství Le Caveau na Jiřáku
 1 kostka lučiny
 300 g jahod
 3 lžíce olivového oleje
 4 lístky bazalky
 sůl, čerstvě mletý pepř

Předehřeju si troubu na 180 °C. Bagetu lehce potřu olivovým olejem a dám ji na chvilku do trouby, abych z ní měla lehce křupavou topinku. Trvá to tak 5 minut. Opečenou bagetu nechám chvilku vychladnout a připravím si jahody. Opláchnu je, odšťopkuju, nakrájím je na silnější plátky a dám do misky. Natrhané lístky bazalky přidám k jahodám a vše zaliju olivovým olejem, podle chuti osolím a opepřím čerstvě namletým pepřem a rukou vše promíchám. Bagetu potřu lučinou a narovnám na ni nakrájené jahody! Mňam!

11330826 10205631382641735 191762051 o 9393b

 

Instagram: @bjukitchen

foto: Kubo Križo

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24