Užijte si podzim, díl 2.
Listopad je ze všech měsíců nejtemnější, nejdeštivější, a dokonce s ním cloumá nejvíc vichřic. Přesto má své nepopiratelné kouzlo – a dokonce ne jen jedno. Existuje totiž pár činností, které jsou nejlepší právě na sklonku podzimu, a žádné jaro nebo léto vám je nenahradí.
Dejte do pořádku svou pleť
Podzim je vhodným obdobím k tomu, abyste zúčtovala se všemi svými vadami
na kráse, pihami počínaje a vráskami či pigmentovými skvrnami konče.
Právě teď můžete absolvovat všechna laserová a chemická ošetření,
která jste plánovala v létě, ale na něž jste tehdy kvůli sluníčku
nemohla.
Dýňové posvícení
Dýně si spojujeme hlavně se Spojenými státy, zájem o ně ale roste stále
víc i u nás. Právě teď je jejich sezona, tak vyzkoušejte dýňovou
polévku. Recept je jednoduchý a výsledek stojí za to. Dýni zbavte části
se semínky, oloupejte ji a dužinu pokrájejte na kostičky. Na olivovém oleji
začněte smažit cibuli, až zesklovatí, pak přidejte dýni. Po chvíli ji
podlejte kuřecím vývarem (ale stačí i vodou) a duste, až se kostičky
rozvaří. Poté vše rozmixujte v mixéru a ochuťte solí a sójovou
omáčkou. Pro zvýraznění chuti můžete polévku jemně zakápnout
i dýňovým olejem (ten se běžně prodává v bioprodejnách). Pokud vám
dýňová polévka zachutná (což je pravděpodobné), na internetu najdete
spoustu jejích variant – třeba se zázvorem, sladkou se skořicí a rýží
nebo pikantní s římským kmínem a smetanou. Spoustu ‚oranžových‘
receptů naleznete také v kuchařce Lenky Požárové Což takhle dát
si… dýně.
Nové beaujolais je tady!
V celé řadě vináren či restaurací se každoročně třetí čtvrtek
v listopadu (letos tedy 15. 11.) objevuje lístek s upozorněním, že
„Beaujolais nouveau est arrivé!“ Jde o jediné mladé víno, které se
během několika hodin naráz expeduje do téměř dvou set zemí světa, aby
celosvětový vinařský svátek mohl začít. Obliba beaujolais tak spočívá
i v jeho chuti: je lehké, má minimum tříslovin a navíc příjemně voní
po lesním ovoci.
Za mladým vínem se ale můžete vydat i do moravských sklípků – tak jako Francouzi mají své beaujolais nouveau, u nás se 11. listopadu poprvé ochutnává tzv. svatomartinské. Informace o tom, kde všude se bude slavit jeho příchod, najdete na stránkách www.wineofczechrepublic.cz.