Užijte si podzim, díl 1.
Listopad je ze všech měsíců nejtemnější, nejdeštivější, a dokonce s ním cloumá nejvíc vichřic. Přesto má své nepopiratelné kouzlo – a dokonce ne jen jedno. Existuje totiž pár činností, které jsou nejlepší právě na sklonku podzimu, a žádné jaro nebo léto vám je nenahradí.
Draci na obloze
Nikdy nejste tak velká, abyste nemohla jít ven pouštět draka. Tato tradice
pochází ze starověké Číny, kde byli papíroví draci využíváni
k rituálním obřadům, při nichž mělo být navázáno spojení s bohy.
Odtud pronikla do Japonska, kde lidé pouštějí draky, aby své děti
uchránili před nemocemi. Ať už s sebou ale nějaké děti na kopec vezmete
nebo ne, pouštění draka ochrání i vás – při této kratochvíli si
totiž můžete skvěle provětrat myšlenky a ty depresivní odvát pryč.
Draka si můžete vyrobit nebo koupit. Základní typy, určené pouze pro
zábavu, mají jednoduchý plochý tvar a jednu šňůru. Tyhle draky
v podstatě ani nemusíte ovládat, protože si sami jen tak povlávají ve
větru. Pokud se však bojíte, že pod vaším vedením drak ani nevzlétne a
vy se mezi rodinami s dětmi ztrapníte, pořiďte si speciální ultralehký
model. Ten umí létat i v úplném bezvětří nebo dokonce i v hale,
stačí jen zatáhnout za šňůru.
Zahřátí č. 1
Zatímco v létě nemáte na aromamasáž ani pomyšlení, protože jste
dostatečně ulepená vlastním potem, v chladném počasí je představa
delikátního a voňavého oleje, který se pod šikovnýma rukama pomalu
vpíjí do vaší pokožky, nadmíru příjemná. Pokud jste na olejové
masáži ještě nebyla, objednejte se právě teď. Je to ten nejlepší
způsob, jak vyzrát na nevlídné počasí a podzimní depky, protože pohoda,
která vás poté zaplaví, vydrží i několik dní. V Praze, Brně či
v Bratislavě můžete vyzkoušet aromamasáž v centru Sabai (www.sabai.cz), kontakty na maséry v jiných
městech najdete na www.aromaterapie.cz.
Zahřátí č. 2
Olejová masáž vás zahřeje zvenčí, na zahřátí zevnitř jsou ale třeba
jiné ingredience. Představte si, že jste právě dorazila zvenku prokřehlá
jako rampouch, s krápníky na nose a tvářemi jako Děda Mráz. V takovou
chvíli chutná i obyčejné svařené víno jako jindy šampaňské Dom
Pérignon. Zkuste si ale místo českého svařáku připravit skandinávskou
obdobu zvanou glögg. Seveřané jej sice pijí v době adventu, ale aspoň se
pomaloučku naladíte na předvánoční atmosféru. Kvalitní červené víno
tedy zahřejte s hřebíčkem, skořicí, pomerančovou kůrou a cukrem. Pak
přidejte mandle a rozinky. Doposud to znělo skoro jako klasický svařák, ale
ve Skandinávii mají ještě jeden zlepšovák – protože je často trápí
kruté mrazy, přilévají do dvou litrů vína ještě dvě deci
kvalitní vodky.