Tato zpráva je nejspíš pravým vánočním dárkem pro všechny milovnice čokolády: Podle vědců mohou tři až pět šálků horké čokolády denně výrazně zjemnit vrásky. Proč? V kakau je mnoho antioxidantů, zejména flavonoidy a flavonoly. Při správném dávkování to může s pletí udělat zázraky.
Zlepšení po 12 týdnech
Kvůli výzkumu bylo po dobu 24 týdnů sledováno 64 žen ve věku od 43 do 89 let. Byly rozděleny do dvou skupin. První skupina dostávala čokoládový nápoj, který obsahoval čtyři gramy pravého kakaa. Druhá skupina žen pila nápoj, který sice chutnal jako kakao, ale neobsahoval žádné živiny, které v kakau jsou. Výsledek: Po 12 týdnech byla na pleti vidět první zlepšení. Ovšem jen u žen, které pily čokoládu s obsahem skutečného kakaa. Jejich pokožka začala být pružnější a množství vrásek kolem očí bylo viditelně zredukováno. Na ženách z “placebo-skupiny” nebyly vidět žádné estetické změny.
Která čokoláda je to správná?
Kdo si teď ale myslí, že právě dostal zelenou ke každodenním čokoládovým orgiím, je na omylu. Levné druhy čokolád a kakaového prášku, které jsou k dostání ve většině supermarketů, obsahují hodně cukru, což má na pleť zcela opačný efekt než ten “protivráskový”. Cukry totiž narušují kolagenová vlákna, pokožka díky tomu ztrácí elasticitu a vznikají vrásky.
Pro náš vzhled je přínosné kakao a čokoláda obsahující prospěšné flavonoidy. Aby kakaový prášek neztratil důležité živiny, musí se vyrábět z fermentovaných, sušených kakaových bobů, které jsou zbaveny kakaového másla. Kakaové boby se pak melou na jemný prášek a neobsahují žádný cukr. Kakaové boby se také mohou po fermentaci a usušení rozlámat na drobné, křupavé kousky - na kakaovou drť. Drť je vynikající, a to jak samostatná svačina či jako složka do jiných pokrmů. Dá se použít třeba i při pečení, kdy dezertům dodá skvělou čokoládovou chuť. Ale můžete ji přidat třeba i do cereálií, do ovocných smoothies, nebo ji prostě jíst přímo jen tak ze sáčku.