Přesto, že kupujete kvalitní potraviny, pořád obsahují vysoké množství cukru. Je úplně jedno, jestli se jedná třtinový nebo kokosový cukr, anebo se k doslazování používá agávový či javorový sirup. Cukr zůstane pořád cukrem. Ať už si dáte čokoládovou tyčinku od pumpy nebo čerstvě vymačkaný fresh.
Ze všeho nejdřív si ovšem v cukrech musíme udělat trochu jasno. Téměř ve všem, co za den sníme je obsažena glukóza a představuje základní zdroj energie. Pak je tu laktóza, disacharid, který se skládá z glukózy a galaktózy, a je obsažená ve všech druzích mléka, dále pak sacharóza – běžný cukr tvořený z půlky glukózou a z půlky fruktózou, kterým si tak rádi sladíte kávu nebo čaj. A poslední z cukrů představuje fruktóza. Neboli přírodní cukr, který je obvykle považován za ten nejzdravější. Což je ovšem jeden velký nonsens. Ptáte se, jak je to možné? Ano, pokud si utrhnete jablko ze stromu, dostanete do sebe fruktózy akorát. Problém je, že když si koupíte kupříkladu zdravé snídaňové cereálie, jsou doslazované třeba čtyřmi takovými jablky… A to je samozřejmě problém. Janina Černá z blogu Cukrfree uvádí, že zatímco naši předci se mohli s fruktózou setkat ve formě medu, sezónního ovoce a některé zeleniny. My ji konzumujeme nejenom ve formě čerstvého ovoce, zeleniny a medu, ale i v podobě ovocných džusů, limonád, energy drinků, marmelád, zmrzlin, čokolády a jiných sladkostí, sušeného ovoce, sirupů jako je agáve, a všech potravin, které obsahují rafinovaný cukr nebo vysokofruktózový sirup, což je mimochodem asi tak 80% veškerých potravin.
A co teď s tím? Pokud vás opravdu honí mlsná, kupte si raw kakao, ořechové máslo nebo maliny či borůvky, ty váš mozek dostatečně uspokojí v touze po sladkostech. Zkuste pak vyřadit z jídelníčku všechny rádoby zdravé potraviny a místo do zdravého obchodu choďte častěji do ovoce a zeleniny a do řeznictví pro kvalitní maso. S těmi rozhodně zhubnete!