Jak skoncovat s cukrem, a nezbláznit se?

Máte pocit, že tělu dopřáváte cukr v pravidelných intervalech, ale přesto se nemůžete dostatečně nabažit sladkého? Co ty chvíle, kdy si cestu ke sledování oblíbeného pořadu plánujete přes kuchyň? A ruku na srdce, kolikrát jste byla protivná až do chvíle, než se prsty dotkly tabulky čokolády?

Hlavu vzhůru. Vzdát se cukru není takový horor, jak se na první pohled může zdát. Neznamená to deprese, nervozitu a vzpomínku na chuť čokolády upadlou v zapomnění. Naopak! Energie budete mít až na půdu. Tady je 7 tipů, jak vyřadit cukr z jídelníčku, a stále milovat život.

1. Pijte vodu
Někdy jsou chutě na sladké příznakem dehydratace. Často si pleteme žízeň s hladem, což vede k touze po jídle. Trik je v tom, že většinou stačí organismus zavlažit čistým zdrojem hydratace, jako je čirá či kokosová voda nebo čaj bez kofeinu.

2. Pozor na složení
Nejlepší způsob, jak se ujistíte o tom, že potraviny neobsahují sladidlo. Nestačí však jen hledat slovo ‚cukr‘ na etiketě. Často bývá maskován jako glukóza, fruktóza, sirup, karamel, dextróza a další. Je nutné zbavit se všech sladidel, i těch umělých. Ty kolikrát dokážou nadělat více škody než cukr sám. A čiňte tak s každým jídlem, a nejen s těmi, u kterých si myslíte, že jej obsahují.

3. Experimentujte s kořením
Existuje spousta druhů koření a mnoho z nich dodá jídlu nasládlou chuť bez přidání cukru. Zkuste například muškátový oříšek, hřebíček nebo zázvor. Stejně zafunguje také skořice, která dokonce pomáhá k přirozenému snižování hladiny cukru v krvi a ještě nastartuje metabolismus, a tím i zrychlí látkovou výměnu v těle.

4. Získejte fyzičku
Být fyzicky aktivní skutečně pomáhá vyrovnávat hladinu cukru v krvi. Navíc budete šťastnější!

5. Zbavte kuchyň cukru a umělých sladidel
Sejde z očí, sejde z mysli. Pokud to není ve vaší kuchyni, je mnohem menší pravděpodobnost, že na to dostanete chuť.

6. Přírodní sladidla
Není třeba si přivodit omezením cukru absťák. První pomoc poskytnou přírodní sladila, jako je med, kokosový cukr a nektar, čistý javorový sirup nebo sušené ovoce.

7. Dopřejte si odpočinek
Touhy po sladkém bývají často vyvolány jinými potřebami než skutečným hladem. Pro mnohé se cukr stal emocionální berlou, prostředkem k oslavám nebo prostě způsobem, jak si odpočinout. Udělejte si čas, zpomalte a dekódujte svoje chutě. Identifikujte skutečnou potřebu, která se skrývá za chutí po sladkém.

Časopis ELLE

ELLE Říjnové vydání 10/24