Není to tak dávno, co nutriční poradci a wellness nadšenci obrátili svou pozornost na dietu s vysokým obsahem kyseliny hyaluronové. Ano, tu samou, kterou obsahují mnohé hydratační krémy. Dobrou zprávou je, že v rámci této diety si potraviny neodpíráte, ale naopak je přirozeně zařazujete do svého jídelníčku. Jsou dostupné pro všechny, a navíc některé jsou proklatě dobré.
Kyselina hyaluronová (HA) je vysokomolekulární polysacharid, který je součástí pojivových, epiteliálních a nervových tkání. Tato složka stimuluje tvorbu kolagenu a elastinu, které jsou zodpovědné za krásu a zdraví naší pleti. Studie z roku 2017 zjistila, že lidé s vráskami, kteří užívali doplňky HA po dobu 12 týdnů, si všimli, že jejich vrásky vybledly a jejich pleť se zlepšila.
Které potraviny by tedy neměly chybět ve vašem každodenním jídelníčku?
Brambory
Před pár lety se Olivia Munn v rozhovoru s The Cut podělila o své pozitivní zkušenosti se speciálním druhem brambor proti stárnutí. Podle svých slov viděla zprávu Connie Chung z vesničky Yuzurihara v Japonsku. Tamní téměř devadesátiletí obyvatelé nemají žádné vrásky, a přitom stále tvrdě pracují čtyři až pět hodin denně. V této oblasti není možné pěstovat rýži, a proto se zde pěstuje specifický druh brambor: japonské kořenové brambory a japonské sladké brambory. Mají vysoký obsah kyseliny hyaluronové, a právě to prý zajišťuje mladistvý vzhled a zdraví jejich pleti. Tyto sladké brambory jsou nejen plné kyseliny hyaluronové, ale i vitamínu C, draslíku, vlákniny, hořčíku a antioxidantů. A tip na závěr? Nejlépe prý chutnají pečené.
Sladké brambory aka batáty
Sice batáty ve skutečnosti neobsahují tak velké množství HA, obsahují ale hořčík a další složky, které povzbuzují naše tělo k přirozené produkci vlastní HA. Dobrou zprávou je, z této kořenové zeleniny můžete vyrobit jak skvělou přílohu, tak i fantastický dezert.
Maso a ryby
HA se vyskytuje v těle všech obratlovců. Výzkum publikovaný v roce 2016 zjistil, že k potravinám obsahující kyselinu hyaluronovou patří celá těla nebo hlavy ryb, včetně makrely, pražmy a úhoře, a také chrupavkové tkáně hovězího, vepřového a drůbeže. Podle výzkumu se nejvyšší koncentrace kyseliny hyaluronové nachází v očích a kloubech zvířat. Ano, to nezní zrovna vábně, ale kdo také řekl, že to bude jednoduché?!
Vývar z kostí
Populární superpotravina a základ paleo-jídelníčku. Pro vývar je možné použít jak hovězí, vepřové, kuřecí, krůtí či kachní kosti, tak i kosti z ryb. Pro získání veškerých živin je potřeba nechat kosti povařit 12-24 hodin (hovězí klidně až 48 hodin). Tento vývar podporuje produkci kolagenu, jehož množství se v našich tělech od pětadvaceti let snižuje. Je také plný aminokyselin a minerálů, jednoduše zasytí a je ideání pro lepší funkci střev, kloubů a kůže.
Kapusta kadeřavá
Takzvaný kadeřávek je dalším produktem, který má vysoký obsah kyseliny hyaluronové, ale také antioxidantů a vitamínů A, B, C, E a K. Je skvělý do polévek i salátů.
Orgány
Další ne zrovna populární položka jídelníčku, jsme si toho vědomi. Avšak právě tato kategorie má obzvlášť vysoký obsah kyseliny hyaluronové i mnohých jiných vitamínů. Jedná se o játra, mozek, jazyk, dršťky a ledviny. Není to pro každého, ale za zmínku určitě stojí. Játra (zejména hovězí) jsou navíc jednou z potravin s nejvyšším obsahem živin, které jsou k dispozici – obsahují vitamín A, B12 (zdravá funkce mozku a produkce červených krvinek), měď (aktivace enzymů eliminující šedivění vlasů), B2 (redukující stařecké skvrny a chránící před zánětem tlustého střeva), B9 (kyselina listová), cholin a železo. Jsou také největším dostupným zdrojem CoQ10 (podporující funkci kardiovaskulárního a reprodukčního systému).
Červené víno
Sklenka červeného vína denně může vaši pleť rozzářit a snížit riziko prekancerózních kožních lézí. Ve skutečnosti vědci předpovídají, že pleťové krémy s resveratrolem (obsažený ve slupkách hroznů) představují velký potenciál pro kosmetický průmysl. Červené víno může také obnovit původní lesk vaší pleti a do určité míry eliminovat kardiovaskulární rizika. Polyfenoly ve víně mohou zabránit oxidaci buněk, kvůli které pleť předčasně stárne. Avšak příliš častá konzumace alkoholu může naopak vyvolat záněty a způsobit akné. Zde platí zlaté pravidlo – všeho s mírou.
Mandle
Nedávná studie prokázala, že mandle obsahují vysoký obsah vitamínů B (riboflavin a niacin) a zinku, které přispívají k udržení zdravé pokožky. Rovněž jsou bohaté na vitamín E – antioxidační živinu, která může pomoci neutralizovat škodlivé volné radikály v těle.
Citrusy
Citrusové plody pomáhají bojovat proti volným radikálům, regenerují a omlazují pokožku, udržují její elasticitu, pomáhají při hojení ran, budují pojivovou tkáň, poskytují antibakteriální a antioxidační podporu, zvyšují produkci kolagenu, povzbuzují buněčnou obnovu, zabraňují a redukují pigmentaci a pomáhají redukovat jemné vrásky a strie, stejně tak, jako jim předcházet.
Hořká čokoláda
Nejen povolená, ale povinná potravina. Mluvíme však pouze o kvalitní hořké čokoládě, s obsahem 70-85 % kakaa. Můžete ji také nahradit kakaovými boby. Ty zabraňují rozkladu kolagenu, dodávají tělu vápník, měď, selen, hořčík, mangan, zinek, železo a vitamíny A, B1, C, D a E. Obsahují také antioxidanty a mastné kyseliny, které působí protizánětlivě, a chrání pleť před volnými radikály.