Hořká čokoláda, víno a brambory – superpotraviny pro vaši pleť

 

Není to tak dávno, co nutriční poradci a wellness nadšenci obrátili svou pozornost na dietu s vysokým obsahem kyseliny hyaluronové. Ano, tu samou, kterou obsahují mnohé hydratační krémy. Dobrou zprávou je, že v rámci této diety si potraviny neodpíráte, ale naopak je přirozeně zařazujete do svého jídelníčku. Jsou dostupné pro všechny, a navíc některé jsou proklatě dobré.

Kyselina hyaluronová (HA) je vysokomolekulární polysacharid, který je součástí pojivových, epiteliálních a nervových tkání. Tato složka stimuluje tvorbu kolagenu a elastinu, které jsou zodpovědné za krásu a zdraví naší pleti. Studie z roku 2017 zjistila, že lidé s vráskami, kteří užívali doplňky HA po dobu 12 týdnů, si všimli, že jejich vrásky vybledly a jejich pleť se zlepšila. 

Které potraviny by tedy neměly chybět ve vašem každodenním jídelníčku?  

 

 

Brambory

Před pár lety se Olivia Munn v rozhovoru s The Cut podělila o své pozitivní zkušenosti se speciálním druhem brambor proti stárnutí. Podle svých slov viděla zprávu Connie Chung z vesničky Yuzurihara v Japonsku. Tamní téměř devadesátiletí obyvatelé nemají žádné vrásky, a přitom stále tvrdě pracují čtyři až pět hodin denně. V této oblasti není možné pěstovat rýži, a proto se zde pěstuje specifický druh brambor: japonské kořenové brambory a japonské sladké brambory. Mají vysoký obsah kyseliny hyaluronové, a právě to prý zajišťuje mladistvý vzhled a zdraví jejich pleti. Tyto sladké brambory jsou nejen plné kyseliny hyaluronové, ale i vitamínu C, draslíku, vlákniny, hořčíku a antioxidantů.  A tip na závěr? Nejlépe prý chutnají pečené.

 

Sladké brambory aka batáty

Sice batáty ve skutečnosti neobsahují tak velké množství HA, obsahují ale hořčík a další složky, které povzbuzují naše tělo k přirozené produkci vlastní HA. Dobrou zprávou je, z této kořenové zeleniny můžete vyrobit jak skvělou přílohu, tak i fantastický dezert.  

 

Maso a ryby

HA se vyskytuje v těle všech obratlovců. Výzkum publikovaný v roce 2016 zjistil, že k potravinám obsahující kyselinu hyaluronovou patří celá těla nebo hlavy ryb, včetně makrely, pražmy a úhoře, a také chrupavkové tkáně hovězího, vepřového a drůbeže. Podle výzkumu se nejvyšší koncentrace kyseliny hyaluronové nachází v očích a kloubech zvířat. Ano, to nezní zrovna vábně, ale kdo také řekl, že to bude jednoduché?!  

 

Vývar z kostí

Populární superpotravina a základ paleo-jídelníčku. Pro vývar je možné použít jak hovězí, vepřové, kuřecí, krůtí či kachní kosti, tak i kosti z ryb. Pro získání veškerých živin je potřeba nechat kosti povařit 12-24 hodin (hovězí klidně až 48 hodin). Tento vývar podporuje produkci kolagenu, jehož množství se v našich tělech od pětadvaceti let snižuje. Je také plný aminokyselin a minerálů, jednoduše zasytí a je ideání pro lepší funkci střev, kloubů a kůže.  

 

via GIPHY

 

Kapusta kadeřavá

Takzvaný kadeřávek je dalším produktem, který má vysoký obsah kyseliny hyaluronové, ale také antioxidantů a vitamínů A, B, C, E a K. Je skvělý do polévek i salátů.

 

Orgány

Další ne zrovna populární položka jídelníčku, jsme si toho vědomi. Avšak právě tato kategorie má obzvlášť vysoký obsah kyseliny hyaluronové i mnohých jiných vitamínů. Jedná se o játra, mozek, jazyk, dršťky a ledviny. Není to pro každého, ale za zmínku určitě stojí. Játra (zejména hovězí) jsou navíc jednou z potravin s nejvyšším obsahem živin, které jsou k dispozici – obsahují vitamín A, B12 (zdravá funkce mozku a produkce červených krvinek), měď (aktivace enzymů eliminující šedivění vlasů), B2 (redukující stařecké skvrny a chránící před zánětem tlustého střeva), B9 (kyselina listová), cholin a železo. Jsou také největším dostupným zdrojem CoQ10 (podporující funkci kardiovaskulárního a reprodukčního systému).

 

Červené víno

Sklenka červeného vína denně může vaši pleť rozzářit a snížit riziko prekancerózních kožních lézí. Ve skutečnosti vědci předpovídají, že pleťové krémy s resveratrolem (obsažený ve slupkách hroznů) představují velký potenciál pro kosmetický průmysl. Červené víno může také obnovit původní lesk vaší pleti a do určité míry eliminovat kardiovaskulární rizika. Polyfenoly ve víně mohou zabránit oxidaci buněk, kvůli které pleť předčasně stárne. Avšak příliš častá konzumace alkoholu může naopak vyvolat záněty a způsobit akné. Zde platí zlaté pravidlo – všeho s mírou.  

 

via GIPHY

 

Mandle

Nedávná studie prokázala, že mandle obsahují vysoký obsah vitamínů B (riboflavin a niacin) a zinku, které přispívají k udržení zdravé pokožky. Rovněž jsou bohaté na vitamín E – antioxidační živinu, která může pomoci neutralizovat škodlivé volné radikály v těle. 

 

Citrusy

Citrusové plody pomáhají bojovat proti volným radikálům, regenerují a omlazují pokožku, udržují její elasticitu, pomáhají při hojení ran, budují pojivovou tkáň, poskytují antibakteriální a antioxidační podporu, zvyšují produkci kolagenu, povzbuzují buněčnou obnovu, zabraňují a redukují pigmentaci a pomáhají redukovat jemné vrásky a strie, stejně tak, jako jim předcházet. 

 

Hořká čokoláda

Nejen povolená, ale povinná potravina. Mluvíme však pouze o kvalitní hořké čokoládě, s obsahem 70-85 % kakaa. Můžete ji také nahradit kakaovými boby. Ty zabraňují rozkladu kolagenu, dodávají tělu vápník, měď, selen, hořčík, mangan, zinek, železo a vitamíny A, B1, C, D a E. Obsahují také antioxidanty a mastné kyseliny, které působí protizánětlivě, a chrání pleť před volnými radikály.  

 

via GIPHY

Mohlo by se vám líbit

Jak veganství a vegetariánství ovlivňuje kvalitu pleti?

Bezmasý a čistě rostlinný jídelníček podporuje celá řada doktorů i celebrit. Natalie Portman, Kate Winslet nebo Woody Harrelson již dlouho žijí bez masa úplně a cítí se fantasticky. Ne každé tělo však na eliminaci masa či živočišných produktů reaguje stejně. Při nedostatečném množství určitých látek se tento životní styl může negativně odrazit na vaší pleti. Na co byste si tedy měli dávat pozor?
elle.cz

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24