ČÍNSKÁ MEDICÍNA
„Věřím v čínskou medicínu, protože má jasné principy, logiku, je v souladu s přírodou, a navíc mi už několikrát pomohla,“ říká Simona Bagarová, spolumajitelka Rose & Mary Fashion, která už pár let chodí k čínské doktorce Guo Li, jež působí v Česku asi patnáct let a mimochodem léčila i Václava Havla. „Poradila mi, ať si dělám (jednou až dvakrát denně) hrušky na páře, což je úžasná věc proti nachlazení. Nakrájíte hrušku na čtvrtky, vykrojíte jádřince a dáte na sporák na pařáček jako knedlíky. Stačí deset minut, až jsou měkké, a pak je sníte. Já si je ještě sypu trochou skořice.“
Další naprosto zásadní věc pro přežití zimy ve zdraví je bílá ředkev. „Číňané říkají, že je vždy důležité zeleninu krátce tepelně upravit, proto ji někdy připravím na páře (jako ty hrušky) nebo ji krátce orestuju na olivovém oleji,“ říká Simona a doporučuje jí sníst každý den třeba jednu třetinu. „Není to moc dobré, ale když ji třeba přimícháte do kuskusu, tak už to docela jde.“
VINCENTKA
„Když jsem nachlazená a mám kašel, piju vincentku s mlékem a medem,“ prozrazuje dekorová stylistka Klára Tománková. „Zahřeju asi deci mléka, rozpustím v něm velkou lžíci medu a doliju jednou deci vincentky. Zázračně napění – vypadá jako hrnečku vař – a pak nápoj vypiju. Chuť je sice jen pro otrlé, ale pomáhá to,“ směje se Klára.
GRANÁTOVÉ JABLKO
„Podle mě je výborné granátové jablko, které zvyšuje imunitu,“ prozrazuje svůj recept na zdraví moderátorka Lenny Trčková. „Přivezla jsem si ho z Turecka, kde se jeho šťáva prodává na každém kroku. Je to skvělý antioxidant, zpomaluje stárnutí, podporuje funkci ledvin, takže je ideální pro holky, co trpí záněty močového měchýře. Nebo borůvky – jsou skvělé pro pleť i imunitu. Je v nich hodně vitaminu C, antioxidantů i železa. Já mám borůvek pravidelně plný mrazák.“
Víc tipů, díky kterým přežijete zimu ve zdraví, najdete na straně 172 v prosincovém čísle ELLE.