Detoxikační kúra nemusí bezpodmínečně sestávat z exotických superpotravin, předražených smoothie a ovocných šťáv. Stačí k tomu pár správně zvolených druhů ovoce a zeleniny, které bez problémů seženete a ještě snadněji připravíte ke konzumaci i ve dnech, kdy nevíte, kam dříve skočit. Bude se to líbit nejen vaší peněžence, ale budete mít i lepší náladu a také více energie.
7 druhů ovoce a zeleniny, které pomohou detoxikovat vaše tělo naprosto přirozeným způsobem:
1. Ananas
Toto tropické ovoce obsahuje zvláštní enzym, který funguje jako ten nejvýkonnější supermotor pro váš metabolismus. Enzym bromelain podporuje nejen trávení, metabolismus tuků a bílkovin, ale také urychluje vylučování moči a zabraňuje zadržování vody v těle. A navíc obsahuje více vitaminu C než pomeranče, takže toto sladké, exotické ovoce rozhodně stojí za ochutnání, obzvláště v zimě.
2. Artyčoky
Artyčoky zná spousta lidí jen jako přílohu na pizze. Přitom by si tahle zelenina zasloužila být na talíři mnohem častěji, a to jako hlavní jídlo. V jejích krásných listech se totiž nachází tzv. cynarin, hořká látka, která stimuluje vylučování žluči a podporuje činnost jater. Tím pomáhá tělu, aby se rychleji zbavovalo toxinů a efektivně je vylučovalo. Díky zvýšené produkci žluči, kterou cynarin zajišťuje, organismus lépe tráví tuky, které leží v žaludku obzvlášť po těžkých, tučných jídlech.
3. Grapefruity
Nahořklé aroma tohoto ovoce nemusí každému chutnat, ale na druhé straně jsou grapefruity na detoxikaci těla optimální. Může za to glutathion, superantioxidant, který čistí játra od těžkých kovů a pomáhá tělu neutralizovat volné radikály. Další hořká látka, naringenin podporuje metabolismus tuků a aktivuje různé detoxikační enzymy. Vysoká dávka vitaminu C posiluje jaterní činnost a dělá z tohoto orgánu skvělou detoxikační “jednotku”.
4. Růžičková kapusta
Je bohatá na vitamín B1 – thiamin, který je důležitý pro soustředění, odolnost proti stresu a podporuje fyzickou výkonnost. Dále obsahuje pro zdraví nepostradatelnou kyselinu listovou, draslík podporující vylučování nadměrného množství vody z těla, čímž napomáhá k detoxikaci organismu a odplavování odpadních látek. V zimě je růžičková kapusta hodnotným zdrojem vitamínu C. Síra v ní obsažená přispívá k čištění těla, aktivuje enzymy, které posilují a chrání játra. Mimochodem totéž platí pro klasické zelí.
5. Jablka
Jablka patří vůbec k nejoblíbenějšímu druhu ovoce u nás, a to je správné, protože se v nich skrývá spoustu zdraví prospěšných látek. Četné vitamíny a hlavně vláknina. Ta nejen potlačuje vstřebávání tuků, ale taky na sebe váže vodu. Vláknina pektin také pomáhá neutralizovat toxiny a zbavovat se usazenin ve střevě a podporuje tak zdraví jater.
6. Červená řepa
Řepa má diuretické účinky, a tak pomáhá odplavovat z těla toxiny a metaboilické produkty. Velké množství minerálů a vlákniny může při pravidelné konzumaci minimalizovat zadržování vody v těle. Tím se zlepší činnost ledvin, jater a pročistí se trávicí trakt.
7. Bobulovité ovoce
Ať už jsou to maliny, ostružiny, jahody, borůvky nebo rybíz - bobule jsou zkrátka detoxikačními superhvězdami. A navíc skvěle chutnají. Na lačný žaludek skvěle stimulují metabolismus a díky velkému obsahu minerálů, antioxidantů a vlákniny aktivují detoxikační procesy v organismu a zmírňují zadržování vody v těle. Vitamin C, rostlinná barviva a kyseliny stimulují tvorbu trávicích šťáv, což se pozitivně odráží na funkci jater. Extra bonus: Detoxikační účinky lesních plodů působí skvěle na pleť.