Nová postava za 15 minut denně

Zkuste cvičit alespoň dvakrát nebo třikrát týdně patnáct minut sérii cviků, které speciálně pro čtenářky Elle vypracoval fyziolog a bývalý kouč hvězd v Los Angeles Bruno Lacroix.

Cíl? Donutit tělo, aby spalovalo tuky i šestnáct hodin, které následují po cvičení.

Jak? Krátkým a intenzivním cvičením. Patnáct minut ráno nalačno (povinně) dvakrát či třikrát týdně stačí k tomu, aby se zrychlil metabolismus.

Princip: Střídat v každém pohybu napínací rychlou fázi, po které následuje statická stabilizace a pak velmi pomalé uvolňování (to je nejtěžší!).
Správné tempo: Jednu nebo dvě sekundy nahoru, dvě sekundy výdrž a pak čtyři sekundy dolů. Počet opakování je 8 až 12.

POTŘEBUJETE:
gumu dlouhou asi 1,5 metru, s držadly

Odpočinek:
Asi hodinu po cvičení si dejte lehkou snídani bohatou na bílkoviny. Příklad: dva plátky šunky s krajíčkem celozrnného chleba nebo vejce natvrdo, jogurt a kiwi (nebo jiné ovoce).

Rozšifrujte etikety
Kalcium, umělé sladidlo a fruktóza: tři klíčová slova při hubnutí.

Kalcium
Co to je: Kalcium je látka, která brzdí ukládání tuků.
Co si o něm máme myslet: Kalcium ve skutečnosti zvyšuje spalování tuků (okolo 10 %). Ale podle mnohých studií (nikoli všech) jsou ke snižování váhy účinnější mléčné výrobky. Obsahují totiž aminokyseliny, které tento účinek zlepšují.

Správný postoj: Konzumujte jogurty a tvaroh a zbytečně nesněte o zázračných látkách.

Litesse (polydextróza – E 1200)
Co to je: Je to stabilizátor, zahušťovadlo či zvlhčující látka, která se používá v mnoha ‚light‘ výrobcích.

Co si o ní máme myslet: Jen to dobré. Tato vláknina dodává výrobkům vláčnost. Je se sníženým obsahem tuku a cukru. Navíc podporuje činnost střevní mikroflóry. Je např. v light tyčinkách, jogurtu nebo čokoládě.

FRUKTÓZA
Co to je: Fruktóza je cukr, který máme rádi.
Co si o ní máme myslet: Fruktóza neboli ovocný cukr je obsažen v ovoci nebo v medu a tvoří součást třtinového cukru. Ovocný cukr se získává z kukuřice nebo brambor a používá jako běžný cukr ke slazení nápojů, zavařenin, k přípravě moučníků. Sladivost fruktózy je o 30 % větší než u řepného cukru. Fruktóza nepodporuje uvolňování inzulinu tak jako glukóza a bílý cukr, a spaluje se tedy pomaleji. Proto je jako sladidlo pro diabetiky vhodnější než sacharóza (řepný cukr).

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24