Káva: překážka hubnutí?

KávaMilujete svou ranní kávu s mlékem a nic vás tak úžasně neprobudí během ospalého odpoledne jako vůně malého silného espressa? Podle amerických odborníků na výživu byste si měla dát pozor – podle nich právě káva může za řadu našich obtíží. Například Dr. Joshi, slavný odborník na detox, na jehož rady nedá dopustit Gwyneth Paltrow ani Kate Moss, tvrdí, že je to právě káva, kvůli níž nemůžeme zhubnout. Prý ji stačí přestat pít a nějaké to kilo dole je zaručené. A to už vůbec nemluvíme o všech negativních dopadech, které má káva na naše zdraví.

Káva působí jako alkohol nebo nikotin, zvyšuje hladinu dopaminu, jenž má euforizující účinky

Jenže… málokterý nápoj plní stránky novin a časopisů tak rozporuplnými reakcemi jako právě káva: není měsíc, aby se neobjevil další překvapivý výzkum, který dokazuje buď to, že je káva velice škodlivá, nebo naopak úžasně prospěšná… čemu tedy věřit?

Stále ve stresu
Proto, aby kávě řekl své ,ne‘, má Dr. Joshi hned několik důvodů. Tím prvním podle něj je, že káva stimuluje produkci stresového hormonu kortizolu. Pokud tedy pijeme hodně kávy k snídani, zůstává hladina kortizolu zvýšená po celý den (ať už si dáme další kafe během dopolední pauzy, nebo ne). Jak to souvisí s hubnutím? Právě tento hormon stimuluje metabolismus tuků a cukrů, napomáhá, aby rychleji dodal tělu energii. Díky zrychlení metabolismu ovšem také daleko rycheji dostaneme hlad: takže máme větší sklon k tomu uzobávat a mlsat během dne, což naší dietě či snaze o zdravou stravu rozhodně neprospěje.

Káva vede ke ztrátě minerálů
Podle Dr. Joshiho navíc spočívá ,nebezpečí‘ kávy ještě v jedné věci: kofein vyvádí z rovnováhy kyselost našeho organismu. A protože má močopudné účinky, vede i ke ztrátě minerálů: především draslíku, ale také vápníku a hořčíku, čímž se zvyšuje pravděpodobnost dehydratace.

A to už vůbec nemluvíme o tom, že káva je droga. Podobně jako alkohol či nikotin totiž působí na dopamin, hormon, jehož činnost je spojována s tou částí mozku, která by se dala označit jako ,centrum potěšení‘ (jeho aktivace se stává zdrojem libosti). Díky tomu, že káva hladinu dopaminu zvyšuje, staneme se tak na ní závislí, pijeme ji čím dál víc a její účinky na nás působí mnohem silněji… Pokud byste chtěli ošálit tělo kávou bez kofeinu, chyba: podle Dr. Joshiho je tato varianta ještě horší. Proces zbavování kofeinu totiž mění složení kávy a uvolněné toxické látky se mohou usadit v játrech… Jediným řešením je tak podle Dr. Joshiho kávu zcela omezit a nahradit ji zeleným či bílým čajem. Ty totiž působí detoxikačně, a navíc je thein, látka podobná kofeinu, třikrát méně škodlivý než samotný kofein.

Čtěte více:

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24