Modelky a mnohé celebrity na to přísahají! Ořechové mléko je prý zaručeným receptem na krásu, zdraví, štíhlou postavu. Pro vegetariány a vegany je to navíc dobrá alternativa nahrazující kravské mléko. Různá ořechová mléka nabízejí obchody se zdravou výživou nebo některé supermarkety, ale v produktech je většinou příliš cukru. Proto je lepší si toto mléko raději připravit doma, neboť budete přesně vědět, co obsahuje a navíc je to rychlé a nestojí to mnoho.
Základní recept na domácí ořechové mléko
Přísady na cca 1 litr:
200 g ořechů (kešu, lískové nebo mandle), voda
Postup:
1. Ořechy nechte namočené nejlépe přes noc ve vodě.
2. Dejte ořechy do vysoké nádoby, abyste je mohli rozmixovat tyčovým mixérem a zalijte vodou tak, aby dosahovala k rysce ukazující litr.
3. Potom 1-2 minuty mixujte na nejvyšší obrátky. Tekutina by měla plynule měnit barvu až do bílé a neměla by obsahovat žádné větší kousky ořechů. Poté můžete snížit obrátky a mixovat tak dlouho, dokud tekutina nebude úplně hladká.
4. Tekutinu přelijte do pytlíku na výrobu ořechového mléka (koupíte např. na www.vitalvibe.eu) - pytlík má funkci filtru, takže pod něj nezapomeňte dát nádobu, do které vám nateče přeceděné mléko. Nalijte nejlépe do skleněné nádoby a uchovávejte v lednici.
Tip ELLE: Mléko můžete přichutit trochou vanilky, skořice nebo třeba medu.
Ořechové zbytky můžete použít při pečení sušenek, koláčů nebo je přidat k vašemu rannímu müsli.
Proč je ořechové mléko zdravé?
Obsahuje mnoho vlákniny a především je velmi zajímavé pro ty, kteří trpí potravinovou intolerancí nebo alergiemi. Ořechové mléko neobsahuje laktózu ani lepek. Má méně tuku a kalorií než normální mléka, neobsahuje cukr. Na rozdíl od kravského mléka nemá žádný obsah vápníku a méně bílkovin. Nicméně sečteno a podtrženo: Jde o bohatý koktejl zdravých a přínosných látek, který má v sobě mj. vitamíny skupiny B, omega 3 a 6 mastné kyseliny, zinek, draslík a mnoho dalších.
ČTĚTE TAKÉ: 5 tipů, jak používat kokosový olej