Na úvod zmiňme, že ovocný ani bylinkový čaj vlastně čajem vůbec nejsou. Čaj v pravém slova smyslu je jen odvar z listů čajovníku, přesto se tenhle výraz používá i pro další odvary a nálevy z bylin nebo ovoce.
Pravé čaje
Mezi pravé čaje se obvykle řadí černý, zelený, bílý a oolong, což je jakýsi mezistupeň mezi černým a zeleným. Právě oolong je podle některých odborníků ideální při hubnutí – aktivuje totiž enzym odpovědný za rozpouštění triglyceridů, což je forma tuku uskladněná v tukových buňkách.
Málo známý je také bílý čaj, který je nejjemnější a obsahuje nejméně kofeinu – asi 15 mg na šálek (černý čaj: 40 mg, zelený: 25 mg, oolong: 30 mg).
Všechny typy pravého čaje jsou přirozeným zdrojem antioxidantů, takzvaných flavonoidů, které podporují imunitní systém. Antioxidanty ničí v našem těle volné radikály, které se v těle vytvářejí vlivem špatného životního prostředí nebo nadměrného slunečního záření a poškozují některé buňky. Podle některých studií se už při vypití tří a více šálků čaje denně během tří týdnů zvýší koncentrace flavonoidů v krvi o jednu čtvrtinu.
Čaj má také působit jako prevence proti infarktu, snižuje riziko kardiovaskulárních chorob a mozkové mrtvice.
Zelený král
Zelený čaj se vyrábí tak jako černý z čajovníku, ovšem neprochází při tom procesem fermentace, takže u něj nedochází při zpracování k chemickým změnám a čajové lístky si zachovávají nejen původní zelenou barvu, ale i vitaminy a minerální látky. A podle mnoha výzkumů je také ze všech pravých čajů nejzdravější a nejpřínosnější. Co všechno dokáže? Byl by to dlouhý seznam, takže z něj vybíráme jen to nejzásadnější:
– podle výzkumu pod vedením amerického vědce Jerzyho Jankuna z Medical College of Ohio blokuje speciální substance v zeleném čaji důležitý rakovinový enzym a zabraňuje tvoření zhoubného nádoru;
– kvůli obsaženým tříslovinám je sice trpčí než černý, ale také díky nim působí na zpomalování procesu stárnutí buněk;
– neutralizuje škodlivé vlivy záření, včetně toho z televize, takže trávíte-li před obrazovkou více času, popíjejte k tomu aspoň zelený čaj…
– díky obsaženému teinu podporuje činnost centrální nervové soustavy, přičemž působí mírně, ale dlouhodobě (na rozdíl od kofeinu, který působí intenzivněji, ale kratší dobu);
– obsahuje fluor, který brání vzniku zubního kazu, což má preventivní význam zejména u mladších lidí.
A jak ho nejlépe připravit? Zatímco černý čaj se zalévá vroucí vodou, zelený by se měl přelít vodou, která prošla varem, ale je zchlazená na 60–80 ºC. Potřebujete asi jednu čajovou lžičku na 2 dl vody, nechte vyluhovat 2–3 minuty a poté vyndejte. Některé typy zeleného čaje můžete zalévat i dvakrát.
Dostali jste chuť na šálek lahodného čaje? Zkuste své štěstí v naší valentýnské soutěži. Jděte na stránky http://valentyn.elle.cz/, zodpovězte správně soutěžní otázku, a máte šanci vyhrát snídaňový set a kolekce čajů Lipton!