Barvy, po kterých se hubne

Odborně se tomu říká chromatická dieta, což zní celkem vědecky, ale princip je jednoduchý: vyberete si potraviny nějaké barvy a celý den se jich držíte. Jde o to, že podobně zbarvené dobroty často obsahují tytéž látky, a tak se při oranžovém dni nadopujete vitaminy, při žlutém zase vlákninou... Ve výsledku tak dopřejete tělu vyváženou kombinaci všeho, co si žádá - zatímco při běžné stravě můžete mít tendenci na některé důležité živiny zapomínat. Zahrajte si tedy na umělkyni a sestavte si vyváženou stravu, která zahrnuje dostatek ovoce, zeleniny a zdrojů bílkovin, a při tom všem lahodně vypadá i chutná. Ideální je sladit také nádobí, ubrus, květiny, svíčky... zkrátka aby se všechno neslo v jednom tónu.

Jediné upozornění: Neměla byste jíst dva dny po sobě stejně. Pokud si tedy obzvlášť oblíbíte některou z pěti variant, které vám předkládáme, můžete si ji dávat i několikrát týdně, ale vždycky to proložte jedním 'jinak barevným' dnem. To proto, abyste po téhle barevné eskapádě neměla některých látek nedostatek a jiných naopak přebytek. A ještě dobrá zpráva jen tak na okraj. Při téhle hravé dietě nedietě byste měla být za týden o kilo lehčí. To jsou docela příjemné vyhlídky, ne?

ORANŽOVÝ DEN

Meruňkový nádech, broskvová pleť/pleť jako broskvička... Není to vůbec náhoda, že oranžové ovoce dáváme do souvislosti se skvostným vzhledem. Přírodní látky, které mu dodávají barvu, nás totiž můžou skutečně zkrášlit. Teď je řeč hlavně o beta-karotenu, obsaženém ve všech žluto-oranžových druzích ovoce a zeleniny. Když si na nich budete pravidelně pochutnávat, nashromáždí se vám tento pigment v pokožce, a ta získá hezkou barvu i bez grilování v solárku. A co víc, v organismu se beta-karoten přemění na vitamin A (neboli retinol) - a ten se stará o to, abychom měli elastickou a hebkou pleť. Oblíbenou složkou krémů proti stárnutí pleti se ostatně nestal pro nic za nic! Takže? Během oranžového dne určitě nezapomeňte na pomeranče, grapefruity a mango. Všechny jsou totiž nabité vitaminy A i C, které při společném působení 'krmí'pokožku kolagenem (ten ji, jak známo, zpevňuje), zaručují jí dostatek základních mastných kyselin a navíc usnadňují vstřebávání přírodního železa.

Co máte na výběr:
meloun, meruňky, broskve, pomeranče, grapefruity, karotky, mango, papáju, žluté nebo oranžové papriky, citron, tykev, dýně, sladké brambory; z koření kari a šafrán

Snídaně:
Podle toho, co vám chutná nejvíc, buď kávu nebo čaj, případně vodu, ovocné i bylinné čaje - ale vše bez cukru či umělého sladidla + 1/2 melounu + 25 g holandského oranžového sýra (prodává Delvita) + vymačkaný pomeranč

Svačina:
2 meruňky

Oběd:
talíř salátu ze žlutých paprik dochuceného lžící citronové šťávy a vinným octem podle libosti; můžete přidat hořčici, šalotky, cibuli a bylinky + 175 g uzené tresky + karotka dušená na 5 g másla + kousek manga

Večeře:
tykvová polévka + 100 g uzeného nebo vařeného lososa + 100 g sladkých brambor, 5 g omastku + salát z pomerančů a grapefruitu

Tip Elle:
Do jídelníčku můžete začlenit i bílé maso - pokud ho okořeníte kari nebo šafránem, které změní jeho barvu.

ČERVENÝ DEN

Malinová ústa, vášnivě červená, krvavá červená. Zase žádná náhoda: červená je (společně s modrou a fialovou) barvou krve a má co do činění se vším, co souvisí s krevním oběhem. V těle ji zastupuje hemoglobin, tedy červené barvivo obsažené v krvi, které má 'v popisu práce' především transport nejrůznějších látek (živiny, vitaminy, ...). Není divu, že třeba takové modré hrozny bývají součástí umělé výživy. Kromě toho v sobě červenofialové potraviny mají pigmenty důležité pro zrak, prevenci cukrovky a některých druhů rakoviny. Další ochrannou látkou, zvanou lykopen, oplývají hlavně vařená rajčata, vodní meloun a růžový grapefruit. A aby toho snad nebylo málo, jsou v červeném ovoci a zelenině ještě kyseliny, které pomáhají buněčné obnově. Jejich blahodárné účinky dosvědčuje obliba pleťových krémů s obsahem AHA čili ovocných kyselin: jablečné kyseliny třeba z červených jablek, kyseliny citronové například z borůvek, kyseliny vinné z hroznů? Všechno jsou to účinné antioxidanty.

Co máte na výběr:
řepu, červený a černý rybíz, jahody, ostružiny, maliny, modré hroznové víno, třešně a višně, jablka; lilek, červenou papriku, červené fazole. Nezapomeňte ani na červené maso, které je bohaté na železo, a na tuňáka.

Snídaně:
káva/čaj/voda/různé ovocné a bylinné čaje podle libosti, opět ovšem bez cukru či umělého sladidla + 200 g jahod + 4 plátky šunky
Svačina: tomatový džus

Oběd:
100 g salátu z červené řepy + steak (125 g) + 2 pečená rajčata + sklenička červeného vína

Večeře:
polévka gazpacho +100 g grilovaného tuňáka + talíř leča z paprik, lilků a rajských

Tip Elle:
Červené ovoce je sice velmi lákavé a chutné, ale neodbývejte ani přísun bílkovin. Určitě si do jídelníčku zařaďte červené maso, tuňáka nebo červené fazole.

ZELENÝ DEN

Nebojte se, že z vás po náruživé konzumaci potravin této barvy bude 'holka jako lusk - zelená a ohnutá'. Naopak, můžete jen získat, například účinnou ochranu před nemocemi srdce. Na výběr máte zeleninu získanou křížením, jako je brokolice či zelí, dále listovou (například špenát nebo hlávkový salát) a cibulovité druhy: česnek, cibuli, pórek nebo chřest. To je panečku výběr - průměrný králík by oblízl všech deset!

Vyšlechtěné druhy intenzivně vychvalují odborníci na správnou výživu, neb tato zelenina obsahuje některé látky poskytující síru (tenhle biogenní prvek je - v malém množství - pro organismus velmi důležitý). Když je žaludek zpracovává, pomáhají z buněk odstraňovat toxické látky, které se nám tam nastřádaly z léků, škodlivých potravin a podobně. Cibulovité typy by zase měly být blízké vašemu srdci, protože snižují obsah tuku v krvi. Zkrátka a dobře, co je zelené, to je zdravé... tedy pokud to není salám. Takže si po libosti hrajte a s vynalézavostí sobě vlastní si sestavte takové jídlo, které bude odpovídat požadavkům vašich chuťových buněk a zároveň pravidlům 'green therapy'; zelená barva, jak známo, uklidňuje.

Co máte na výběr:
zelená jablka, brokolici, růžičkovou kapustu, zelí, špenát, hlávkový salát, roquefort, pažitku, petržel, lusky, hrášek, čekanku, chřest, ...

Snídaně:
káva/čaj/voda/různé ovocné a bylinné čaje podle libosti, opět ovšem bez cukru či umělého sladidla + 1 až 2 suchary + 25 g roquefortu + 100 g hroznového vína (bílého)

Svačina:
okurkový džus s mátou
Oběd: talíř hlávkového salátu, pár kapek oleje + salát ze zeleného hrášku a zapečené čekanky, 5 g másla + 2 kiwi

Večeře:
carpaccio z cukety, vinného octa a lžíce oleje
+ 25 g jemně nasekaného parmazánu + talíř brokolice + salát ze zelených jablek a máty

Tip Elle:
Nešetřete zeleným hráškem, je to obrovský zdroj železa a rostlinných bílkovin.

ŽLUTÝ DEN

Tato barva asociuje zem... 'Žlutý jídelníček' tvoří všechny možné potraviny, jejichž barva se pohybuje mezi hnědou a růžovou či okrovou. Je to bezesporu barva správného zažívání, tedy přítel plochého bříška. Celozrnné cereálie, které jsou obzvláště bohaté na vlákninu, zaručují bezproblémové trávení a navíc chrání tepny před škodlivými následky příliš tučné stravy. Mezi 'žluťásky' patří také dobroty s obsahem škrobů, tedy takzvaných pomalých cukrů, které nás na dlouhou dobu zásobují energií. Luštěniny jsou zase vydatným zdrojem rostlinných bílkovin, a proto bychom na ně neměli zapomínat ani při 'jinak barevných' dnech. K tomu všemu přidejte základní mastné kyseliny, spoustu vitaminů a minerálů - a hned pochopíte, že žlutá je dobrá. Patří sem nejvíc zdravých potravin; lepší varianta se hledá jen těžko!

Co máte na výběr:
obilné cereálie, kukuřici, špaldu, rýži, cizrnu, čočku; potraviny s obsahem škrobu, jako jsou brambory a těstoviny; mandle, ořechy, ...

Snídaně:
káva/čaj/voda/různé ovocné a bylinné čaje dle libosti, opět ovšem bez cukru či umělého sladidla + 2 plátky celozrnného chleba s medem + 1/2 grapefruitu

Svačina:
celozrnná nebo proteinová tyčinka

Oběd:
talíř salátu z kukuřice, omáčka z hořčice a nízkotučného tvarohu + pstruh/talíř smaženice, 5 g másla/rýže v mléce

Večeře:
salát z kukuřice s piniovými oříšky + grilované kuřecí stehno +100 g špaldy + pečená brambora

Tip Elle:
Citlivé žaludky můžou hůř snášet takto velkorysý přísun vlákniny. Pokud je to váš případ, bude lepší zaměřit se spíš na škrobovité potraviny.

BÍLÝ DEN

Aneb nejjednodušší varianta. Tyto potraviny totiž nejspíš tvoří nej-méně třetinu vašeho běžného jídelníčku. Během 'bílého dne' si můžete podle chuti dopřávat mléčné výrobky; mají v sobě spoustu vápníku, jemuž vděčíme za pevnost kostí a nehtů, bělost zubů a samozřejmě za ohebnost šlach. Jinak řečeno, bez vápníku čili kalcia bychom vůbec nemohli fungovat. Některé dobroty, například jogurty, jsou navíc obohaceny o probiotické prvky (bifidus, L. Caséi...), tedy bakterie, které dělají móóóc dobře žaludku.

Mezi bílé potraviny ale patří také tuky, tedy máslo a nejrůznější druhy oleje. Žádné zatracování - zatraceně je totiž potřebujete. Abyste si sestavila pěkně vyvážený 'bílý oběd', dejte přednost řepkovému nebo sójovému oleji. Jsou totiž obzvláště bohaté na základní mastné kyseliny (zejména omega-3), a ty snižují hladinu cholesterolu v krvi. Co se týče másla, jednak ho v kuchyni užijete na sto způsobů, jednak jako jediné obsahuje přímo luxusní množství vitaminu A: 1 mg na 100 g. A ten je naprosto nezbytný pro obnovu kožních, vlasových a nehtových buněk.

Co máte na výběr:
kefír, vajíčka, olej (řepkový, slunečnicový, sójový, arašídový, ...); banány; bílé maso (drůbeží), ryby; kokosové ořechy

Snídaně:
káva/čaj/voda/různé ovocné a bylinné čaje podle libosti, opět ovšem bez cukru či umělého sladidla + 2 suchary, 10 g másla + nízkotučný sýr

Svačina:
banánový koktejl
Oběd: talíř salátu ze žampionů + grilovaný telecí řízek, 5 g másla + nízkotučný jogurt

Večeře:
salát ze studených těstovin s malými kousky mozzarelly + plátek grilované tresky (125 g) s citronovou šťávou + 200 g kyselého zelí + 200 g liči

Tip Elle:
Jestliže máte nejradši právě bílé dobrůtky, klidně si naordinujte 'bílý den' několikrát týdně.