15 způsobů, jak odtučnit jídelníček

15 způsobů, jak odtučnit jídelníček

Není nad ty správné fígle. Když si na ně totiž zvyknete, zamáváte na rozloučenou dietám a zároveň starostem s dopnutím kalhot a sukní.

OdtučněníTedy, aby bylo jasno: nějak tuk do sebe dostat musíte, protože máte-li ze sebe energii vydávat, musíte ji samozřejmě taky někde čerpat. No a tuk, to je vlastně její koncentrovaná zásobárna. Ostatně, patří taky k základním živinám, protože bez něj byste neměly ani sílu ráno vstát z postele. Natožpak řádit večer na party. Navíc jenom v tucích se v těle rozpouštějí některé důležité vitaminy. A do třetice všeho dobrého – právě ony obstarávají jemnost a chutnost jídla. Proto nás tak rozněžňují čokoláda, ořechy nebo camembert. S tuky se to ale nesmí přehánět nejen kvůli dobře vypadající figuře, ale i kvůli průchodnosti cév. Mohly by nám totiž zarůst jako vodovodní potrubí. Lékaři proto doporučují, abychom konzumovali ze dvou třetin rostlinné oleje a tuky z nich vyrobené. Ty totiž obsahují nenasycené mastné kyseliny, které tělu škodí o poznání méně než ty nasycené, které jsou v másle nebo sádle.

1. Jestliže si budete někdy dělat narychlo na pánvi třeba kotletu nebo plátek kuřecích prsíček, nevymazávejte tukem (nejlépe olivovým olejem) pánev, ale potřete jím rovnou maso.

2. Dejte si pozor na ochucené jogurty. Dokonce i ty nízkotučné mnohdy obsahují hodně cukru. To si už raději bílý nízkotučný jogurt přislaďte medem nebo pravým, nikoli syntetickým javorovým sirupem, který se k nám už dováží, případně kousky čerstvého ovoce.

3. Pokud se chcete jednou za čas rozšoupnout v dobré restauraci, vybírejte z těch, v nichž servírují ryby nebo sushi. Tahle japonská specialita je podle názoru dietologů jídlem přímo vzorovým.

4. Budete-li chtít použít třeba na salát olej, nejlépe ten olivový nebo slunečnicový, vezměte si vždycky jako odměrku na pomoc lžíci. V pohodě potom vystačíte se dvěma třemi, zatímco z láhve byste zaručeně odlila mnohem víc.

5. V některých hotových sendvičích a obložených bagetách se skrývá kalorická bomba v podobě másla či majonézy. Volte raději ty bez tuku. Do melounů a sendvičů ale člověk nevidí, a tak se nestyďte zeptat, z čeho jsou vlastně vaše svačina či oběd připraveny.

ČTĚTE DÁL:BODY 6-15

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24