ELLE menu: Od pondělí až do pátku

Snídaně

Kakaová miska s borůvkami a ostružinami 

Příprava: 5 minut | Tepelná úprava: 0 minut | Obtížnost: snadná | Počet porcí: 1

 

150 g řeckého jogurtu (0 % tuku)

10 g holandského kakaa

1 střední banán

30 g čerstvých borůvek

30 g čerstvých ostružin

30 g neloupaných mandlí (nasekaných nahrubo) 

 

Řecký jogurt rozmixujte dohladka společně s holandským kakaem a banánem. Výslednou směs přemístěte do servírovací misky, navrch přidejte borůvky, ostružiny a nasekané mandle a podávejte. TIP Pro hutnější konzistenci (jako na fotografii) nechte kakaovou směs ještě před podáváním 30 minut vychladit v mrazáku. 

Nutriční informace na 1 porci: 458 kcal | 25 g bílkovin | 47 g sacharidů | 18 g tuků

 

Kakaová miska s borůvkami a ostružinami 

 

Oběd 

Čočkový dhal s květákem 

Příprava: 20 minut | Tepelná úprava: 30 minut | Obtížnost: snadné | Počet porcí: 4 

 

250 g červené čočky v suchém stavu 

1 lžíce olivového oleje 

50 g bílé cibule 

1 lžíce kari 

300 g syrového květáku 

400 ml kokosového mléka z plechovky 

50 g listového špenátu 

sůl a pepř

 

Červenou čočku propláchněte a uvařte v osolené vroucí vodě doměkka (10–15 minut). Cibuli si nasekejte nadrobno a květák si nakrájejte na kostičky. V hrnci rozehřejte 1 lžíci olivového oleje a smažte na něm cibuli zhruba 1 minutu. Zaprašte lžící kari, zamíchejte a opékejte 1–2 minuty. Do hrnce přidejte nakrájený květák a zprudka ho opražte (stačí 2 minuty). Poté zalijte kokosovým mlékem, hrnec přiklopte pokličkou a směs vařte zhruba 5–10 minut do změknutí květáku. Hrnec stáhněte z plotny a přimíchejte do něj uvařenou čočku společně s propraným špenátem. Nakonec směs dochuťte solí a pepřem.

Nutriční informace na 1 porci: 268 kcal, 18 g bílkovin, 44 g sacharidů, 6 g tuků

 

Čočkový dhal s květákem 

 

Svačina

Pomazánka z makrely 

Příprava: 15 minut | Tepelná úprava: 0 minut | Obtížnost: snadné | Počet porcí: 6 

 

200 g uzené makrely

1 bílá cibule

150 g bílého jogurtu 

šťáva z ½ citronu 

100 g nakládaných okurek 

sůl a pepř 

 

Uzenou makrelu nasekejte nožem nahrubo. Cibuli nakrájejte najemno a nakládané okurky si rozkrájejte na menší kostičky. Vše smíchejte v misce s jogurtem a citronovou šťávou a dochuťte solí a pepřem. Hotovou pomazánku podávejte vychlazenou a skladujte v lednici, kde vám vydrží cca 4 dny. TIP: Pomazánku natřete na grilovaný plátek celozrnného chleba, posypejte čerstvou petrželkou a podávejte. 

Nutriční informace na 1 porci: 100 kcal, 8 g bílkovin, 3 g sacharidů, 8 g tuků

 

Pomazánka z makrely

 

Večeře

Caprese salát 

Příprava: 5 minut | Tepelná úprava: 0 minut | Obtížnost: snadné | Počet porcí: 1

 

130 g rajčat 

125 g mozzarelly light 

1 lžička olivového oleje 

pár lístků čerstvé bazalky k podávání 

sůl a pepř 

 

Nakrájejte rajčata, slijte nálev z mozzarely a natrhejte ji na kousky. Směs zakápněte lžičkou olivového oleje, přidejte pár lístků bazalky a posypte solí a čerstvým pepřem.

Nutriční informace na 1 porci: 276 kcal

 

Caprese salát 

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24