ELLE menu: Od pondělí až do pátku

Snídaně

Shakshouka

Příprava: 10 minut | Tepelná úprava: 30 minut | Obtížnost: snadné | Počet porcí: 2 

 

1 červená cibule

1 lžíce olivového oleje

1 žlutá paprika 

1 konzerva loupaných krájených rajčat (400 g) 

1 stroužek česneku (prolisovaný)

½ lžičky mletého koriandru

½ lžičky mletého římského kmínu

1 lžička mleté uzené papriky 

3 vejce 1 hrst čerstvého koriandru (nasekaného) sůl pepř 

 

Cibuli oloupejte a nakrájejte na klínky. Papriku zbavte jádřinců a nakrájejte na kostičky. V pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje, přidejte nakrájenou cibuli a opékejte ji 2 minuty na středním plameni. Poté přidejte prolisovaný česnek, římský kmín a mletý koriandr a nechte cca 1 minutu prohřát a rozvonět. Následně přidejte mletou uzenou papriku, promíchejte a přidejte nakrájenou papriku a rajčata z konzervy. Obsah pánve podlijte zhruba 250 ml vody, osolte a opepřete a vařte 10 minut bez pokličky na mírném plameni. Po uvedené době vezměte lžíci, do směsi v pánvi udělejte 3 prohlubně a vyklepněte do nich vejce. Pánev přiklopte pokličkou, stáhněte plotýnku na nízký stupeň a vařte daších 10–15 minut. Až bílek ztuhne, odstavte pánev, shakshouku posypte nasekaným koriandrem a podávejte. *Shakshouka (také shakshuka nebo chakchouka) je tradiční zeleninový pokrm, který pochází z oblasti severní Afriky a Středního východu. Receptů na shakshouku je skutečně mnoho a můžete se tak setkat s velkým množstvím nejrůznějších obměn a variací – obyčejně však základ shakshouky tvoří vejce, rajčata, paprika a římský kmín.

Nutriční informace na 1 porci: 255 kcal, 13 g bílkovin, 13 g sacharidů, 14 g tuků

 

Shakshouka

 

Oběd

Toust s tuňákem a avokádem

Příprava: 10 minut | Tepelná úprava: 3 minuty | Obtížnost: snadná | Počet porcí: 1

 

¼ avokáda (oloupaného) 

40 g mozzarelly light 

50 g tuňáka ve vlastní šťávě (scezeného)

pár lístků čerstvé bazalky (nasekaných nahrubo)

2 plátky celožitného chleba (2× 40 g)

1 lžička domácího bazalkového pesta (strana 201)

 

Předehřejte si kontaktní gril na střední teplotu (anebo si předem nachystejte nepřilnavou pánev). Avokádo dejte do misky a rozmačkejte vidličkou. Poté k němu na hrubém struhadle nastrouhejte mozzarellu, následně do misky přidejte scezeného tuňáka a nasekanou bazalku a vše promíchejte. Nyní si nachystejte plátky chleba a jeden z nich namažte nejprve bazalkovým pestem a poté připravenou avokádovou směsí. Následně vše přiklopte druhým plátkem chleba. Takto připravený toust položte na předehřátý gril a opékejte 3 minuty dokřupava (anebo toust umístěte na rozehřátou nepřilnavou pánev a nasucho opékejte na středním plameni cca 2 minuty z každé strany). Opečený toust rozkrojte napůl a podávejte.

Nutriční informace na 1 porci: 408 kcal | 29 g bílkovin | 33 g sacharidů | 16 g tuků

 

Toast s tuňákem a avokádem

Svačina

Kakaový mléčný řez 

Příprava: 45 minut (+ 1 hodina chlazení) | Tepelná úprava: 18 minut | Obtížnost: střední | Počet porcí: 12 

 

5 vajec

2 lžičky tekuté stévie* 

25 g holandského kakaa

200 g odtučněného tvarohu

sůl

 

Troubu předehřejte na 180 °C. Připravte si vejce a oddělte žloutky od bílků; bílky dejte zatím stranou. Žloutky přemístěte do mísy, přidejte 1 lžičku stévie, vezměte si metličku a ze žlout - ků vyšlehejte pěnu – šlehejte alespoň 3–4 minuty (případně si můžete pomoci elektrickým šlehačem). Do pěny následně přimíchejte kakao. V jiné míse si z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh. Do ho - tového sněhu pomocí kuchyňské stěrky opatrně a po částech zapracujte kakaovožloutkovou směs. Poté si připravte plech nebo pekáč o rozměrech 20 cm × 30 cm a vyložte ho pečicím papírem (případně použijte pekáč s nepřilnavým povrchem). Do pekáče či na plech následně nalijte připravené těsto, přemístěte do předehřáté trouby a pečte 15–18 minut při 170–180 °C. Než se upeče těsto na korpus, připravte si krém: v misce vy - šlehejte tvaroh společně s 1 lžičkou stévie a výslednou směs dejte vychladit do lednice. Upečený korpus nechte alespoň 20 minut chladnout na mřížce. Poté korpus podélně rozřízněte, na spodní polovinu rovnoměrně namažte vychlazený krém, vše přiklopte horní polovinou korpusu a celý dezert nechte vychladit v lednici alespoň 1 hodinu před podáváním. Vychlazený dezert nakrájejte na 12 stejných dílků a podávejte. *Stévie je známá svou mírně nahořklou chutí. Pokud nejste na slazení stévií zvyklí, můžete ji v receptu nahradit 2 lžičkami medu.

Nutriční informace na 1 porci: 54 kcal | 5 g bílkovin | 1 g sacharidů | 3 g tuků

 

Kakaový mléčný řez 

Večeře

Cuketové bramboráky s uzeným lososem

Příprava: 15 minut | Tepelná úprava: 20 minut | Obtížnost: snadné | Počet porcí: 6

 

500 g brambor (varný typ C) 

500 g cukety (1 větší kus) 

1 lžička sušené majoránky

4 vejce 1 stroužek česneku (utřený) 

110 g jemně mletých ovesných vloček 

4 lžíce olivového oleje 

Na dip

500 g řeckého jogurtu (5 % tuku) 

1 hrst čerstvého kopru 

400 g uzeného lososa 

sůl a pepř

 

Brambory oloupejte, společně s cuketou je omyjte a obě ingredience nastrouhejte na hrubém struhadle. Nudličky pak přemístěte do síta, síto položte do větší mísy a nechte okapat přebytečnou vodu. Vodu následně slijte a ve stejné míse smíchejte nastrouhané brambory a cuketu s majoránkou, vejci, utřeným česnekem a ovesnými vločkami. V pánvi rozehřejte olivový olej, z bramborového těsta tvořte placičky o velikosti dlaně a opékejte je v pánvi na mírném plameni – stačí 1,5 minuty z jedné a 1 minutu z druhé strany. Stranou si připravte koprový dip: kopr nasekejte najemno a smíchejte ho s řeckým jogurtem, špetkou soli a špetkou pepře. Hotové bramboráky podávejte s připraveným dipem a plátky uzeného lososa.

Nutriční informace na 1 porci: 461 kcal, 31 g bílkovin, 32 g sacharidů, 23 g tuků

 

Cuketové bramboráky s uzeným lososem 

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24