ELLE menu: Od pondělí až do pátku

Snídaně

Slaná miska s batátami

Příprava: 10 minut | Tepelná úprava: 35 minut | Obtížnost: snadná | Počet porcí: 1

 

½ středně velké červené papriky (cca 80 g)

100 g rajčat

150 g batát (oloupaných)

50 g bresaoly* (nebo jiné sušené šunky s nízkým obsahem tuku)

1 lžička olivového oleje

¼ lžičky chilli vloček 

1 vejce - pár lístků čerstvé petrželové natě k podávání 

pepř

 

Papriku a rajčata omyjte a nakrájejte na malé kostičky. Stejným způsobem nakrájejte i oloupané batáty. Bresaolu pak nakrájejte na malé nudličky. V menší pánvi rozehřejte 1 lžičku olivového oleje, přidejte nakrájené batáty a opékejte je na mírném plameni až do změknutí (potrvá to přibližně 15–20 minut). Následně do pánve přidejte nakrájenou papriku a rajčata a vše opékejte dalších 7 minut za občasného promíchání. Po uvedené době do pánve přidejte nakrájenou bresaolu, chilli vločky a pepř a vše zamíchejte. Poté si vezměte vařečku, udělejte s ní uprostřed směsi v pánvi důlek a vyklepněte do něj vajíčko. Pánev přiklopte pokličkou a nechte zahřívat na mírném plameni, dokud se vajíčko neuvaří (6–7 minut). Ihned poté přemístěte celý obsah pánve na servírovací talíř, posypte lístky petrželové natě a podávejte.

*Bresaola je označení pro tenké plátky sušeného hovězího masa, které vždy pochází výhradně z italské Lombardie. Pravá bresaola má temně červenou barvu, delikátní chuť a často se používá jako předkrm.

Nutriční informace na 1 porci: 386 kcal | 28 g bílkovin | 40 g sacharidů | 13 g tuků

 

Slaná miska s batátami

 

Oběd

Salát s kuřecím masem a pikantní zálivkou

Příprava: 10 minut | Tepelná úprava: 12 minut | Obtížnost: snadná | Počet porcí: 1 

 

70 g celozrnných těstovin (vřeten) v suchém stavu 

110 g kuřecích prsou 

¼ lžičky uzené papriky 

¼ lžičky kajenského pepře

50 g řapíkatého celeru

50 g ledového salátu

50 g mrkve (nastrouhané škrabkou na plátky)

1 lžíce jarní cibulky k podávání (nasekané najemno)

 sůl

 

Na zálivku:

 60 g řeckého jogurtu (10 % tuku)

 1 lžička citronové šťávy

 ½ lžíce čerstvého kopru (nasekaného najemno)

 ½ lžíce čerstvé petrželové natě (nasekané najemno)

 ¼ lžičky uzené papriky

 ¼ lžičky kajenského pepře (nebo mletého chilli)

 ¼ lžičky sušeného česneku (nebo 1 utřený stroužek čerstvého)

 pepř

 

Těstoviny dejte vařit do osolené vroucí vody podle návodu na obalu (celozrnná vřetena se obvykle vaří přibližně 9–10 minut v poměru 1 l vody na 100 g těstovin). Než se uvaří těstoviny, připravte si kuřecí maso. Nejprve ho z obou stran posypte uzenou paprikou, kajenským pepřem a solí. Poté si rozehřejte nepřilnavou pánev, přidejte kuřecí maso a opékejte ho na středním plameni cca 5–6 minut z každé strany. Mezitím si omyjte a nakrájejte na kostičky řapíkatý celer, ledový salát natrhejte na kousky a v míse si smíchejte všechny ingredience na zálivku. Až se dovaří těstoviny, sceďte je a promíchejte s připravenou zálivkou, nakrájeným řapíkatým celerem, natrhaným ledovým salátem a nastrouhanou mrkví. Výslednou směs přemístěte na servírovací talíř. Následně si nakrájejte opečené kuřecí maso na proužky, přidejte ho na talíř, vše posypte nasekanou jarní cibulkou a podávejte.

Nutriční informace na 1 porci: 495 kcal | 38 g bílkovin | 58 g sacharidů | 10 g tuků

 

Salát s kuřecím masem a pikantní zálivkou

 

Svačina

Jahodovorybízová miska

Příprava: 5 minut | Tepelná úprava: 3 minuty | Obtížnost: snadná | Počet porcí: 1 

 

130 g čerstvých jahod

 80 g červeného rybízu

 1 lžička chia semínek

 200 g polotučného tvarohu (4 % tuku)

 20 g pufované quinoy (nebo pšeničných pukanců slazených medem)

 

Z jahod i rybízu odeberte po 30 g, které později použijete na ozdobu, a odložte je zatím stranou. Zbylých 100 g jahod a 50 g rybízu rozmixujte dohladka, přemístěte do hlubší pánve a povařte 3 minuty na mírném plameni. Poté pánev odstavte, do jejího obsahu přimíchejte chia semínka a výslednou směs nechte několik minut vychladnout. Tvaroh vyšlehejte metličkou nebo lžící, přemístěte ho do servírovací misky a nalijte na něj jahodovorybízovou směs z pánve. Poté si vezměte lžíci a její spodní stranou vytvořte na povrchu směsi v misce ozdobnou spirálu. Nyní si připravte odložené jahody a rybíz, jahody nakrájejte na plátky a společně s rybízem je libovolně naaranžujte do misky. Nakonec vše zasypte pufovanou quinoou (nebo pšeničnými pukanci) a podávejte.

Nutriční informace na 1 porci: 364 kcal | 24 g bílkovin | 43 g sacharidů | 10 g tuků

 

Jahodovorybízová miska

 

Večeře

Ratatouille

Příprava: 10 minut | Tepelná úprava: 55 minut | Obtížnost: snadné | Počet porcí: 6 

 

1 lžíce olivového oleje

1 větší bílá cibule 

2 stroužky česneku 

2 lžičky sušeného oregana 

1 lžíce rajčatového protlaku 

400 g krájených rajčat v plechovce 

150 g žluté cukety (nebo zelené)

150 g zelené cukety 

200 g lilku 

3 masitá rajčata

50 g strouhaného parmazánu 

sůl a pepř

 

Troubu předehřejte na 180 °C. Česnek utřete a cibuli nasekejte nahrubo. Připravte si pánev vhodnou do trouby (Ø 25 cm). Pokud máte jen obyčejnou pánev, připravte si k ní zároveň pečicí formu s výše uvedeným průměrem. V pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje. Přidejte nasekanou cibuli a smažte ji 2 minuty na mírném plameni. Následně přidejte do pánve utřený česnek, oregano a rajčatový protlak a zamíchejte. Hned nato přidejte plechovku krájených rajčat a vše nechte povařit 5 minut na mírném plameni. Mezitím si nakrájejte obě cukety, lilek a rajčata na stejně silná kolečka (zhruba 3–4 mm). Kolečka začněte pokládat na rajčatovou směs do barevného kruhu: pokud vaříte rajčata v pánvi vhodné do trouby, pokládejte kolečka přímo do pánve – pokud jste ovšem dosud používali obyčejnou pánev, přelijte si nejprve rajčatovou směs do pečicí formy a teprve pak na ni začněte skládat kolečka. Zeleninu ještě osolte a opepřete, pánev či formu přiklopte pokličkou nebo zakryjte alobalem a dejte do předehřáté trouby. Ratatouille pečte 30–40 minut při 170–180 °C. Poté odstraňte pokličku (případně alobal), zeleninu zasypejte parmazánem a pečte dalších 5 minut při stejné teplotě. TIP: Ratatouille jsme podávali s hrstí nahrubo nasekané čerstvé bazalky smíchané s 1 lžící olivového oleje. 

Nutriční informace na 1 porci: 97 kcal, 5 g bílkovin, 8 g sacharidů, 4 g tuků

 

Ratatouille

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24