Pondělí
Snídaně
Tři plátky rýžových chlebíčků potřete tvarohem smíchaným s bylinkami a česnekem. Ozdobte cherry rajčátky, případně cibulkou.
Svačina
Opražte si na másle směs ořechů (para, kešu), nechte je vystydnout a promažte bazalkovým pestem.
Oběd
- 100 g rýže
- 40 g parmazánu
- 1 žlutá paprika
- 1 šalotka
- pepř, sůl, rozmarýn
- citronová štáva
Nejprve uvařte rýži, poté ji nechejte restovat na másle. Zvlášť orestujte šalotku a papriku. Jemně prosypte parmazánem, osolte, opepřete a zamíchejte. Zakápněte citronovou štávou s rozmarýnem.
Svačina
Uvařte si hrášek, poté ho rozmačkejte a zasypte vytvořenou jíškou (cibule, hladká mouka, voda). Ze směsi vytvořte placky a dejte péct na 200 °C. Potřete máslem a ozdobte sýrem.
Večeře
- 200 g lososa
- 100 g brambor
- sůl, pepř, rozmarýn
- med
Brambory uvařte v osolené vodě, lososa dejte na plech, opepřete a osolte. Poté ho posypte drceným rozmarýnem, který se snažte vmáčknout do masa. Rybu položte na plech stranou kůže a dejte péct. Jakmile bude téměř hotová, polijte ji jemně medem, aby maso krásně zkaramelizovalo a vytvořila se křupavá krusta. Brambory posypte bylinkami a podávejte.
Úterý
Snídaně
Připravte si v lívanečníku nebo na pánvi tři sázená vejce, osolte, opepřete a posypte drcenou bazalkou. Jako přílohu zvolte kukuřičné suchary, případně žitný chléb.
Svačina
Udělejte si jednoduché smoothie z čerstvého avokáda, banánu a jahod (postačí 5 jahod, půlka banánu a jedno avokádo). Přidejte mléko, trošku třtinového cukru a rozmixujte.
Oběd
- 100 g krůtího masa
- 100 g batátů
- máslo
- 40 g dýňových semínek
- mléko
- sůl, pepř, rozmarýn
Kuřecí maso předvařte v osolené vodě, poté ho vložte na rozpálenou pánev a orestujte na másle spolu s rozmarýnem. Brambory uvařte a osolte. Poté je spolu se semínky rozmixujte na jemnou kaši.
Svačina
Nastrouhejte si jednu větší mrkev, jemně podlijte smetanou, přidejte oříšky (para, kešu) a rozmixujte. Konzumujte za studena.
Večeře
- 1 paprika
- 3 šalotky
- 5 ks cherry rajčat
- polovina řapíkatého celeru
- polovina červené řepy
- 20 g vlašských ořechů
- 20 g parmazánu
Veškerou zeleninu jemně orestujte na pánvi spolu s ořechy, jemně podlijte smetanou a nakonec přidejte nastrouhaný sýr. K jemné kaši přikusujte rýžové nebo kukuřičné chleby.
Středa
Snídaně
Ovesnou kaši dochuťte strouhaným kokosem a ovocem. Ideální jsou jahody nebo borůvky, ale pokud zrovna není sezóna, můžete použít banán, pomeranč nebo kiwi.
Svačina
Listový salát omyjte a několik jeho listů potřete tvarohem s bylinkami. Osolte, přidejte drcené oříšky a zabalte. Přikusujte žitný chléb.
Oběd
- 1 balení mražené kukuřice
- polovina sladké bílé cibule
- 1 kapie
- 2 vejce
- 4 polévkové lžíce polenty
- olivový olej
- sůl
Na kaši:
- 2 balení mraženého hrášku
- lžíce másla
Polovinu rozmražené kukuřice rozmixujte a smíchejte s druhou polovinou, přidejte jemně nasekanou cibuli a kapii, dvě vejce, polentu a sůl. Směs na placky nechte proležet, než připravíte hráškovou kaši. Hrášek pět minut povařte v osolené vodě, pak rozmixujte s hrnkem vařící vody, ve které se vařil, a lžící másla. Dochuťte podle potřeby solí a zakryjte v hrnci nejdříve utěrkou a pak pokličkou. Rozpalte pánev a polévkovou lžící na oleji rozprostřete těsto na kukuřičné placky. Opečte po obou stranách a servírujte s kaší a hoblinou másla.
Svačina
Dvě hrsti jahod (nebo jiného ovoce) nasypte do mísy a rozmixujte spolu se smetanou. Přidejte kvalitní třtinový cukr a vanilku, poté zmrazte. Domácí zmrzlinu můžete ozdobit kousky ovoce.
Večeře
- 100 g listového salátu
- 50 g dýňových semínek
- 1 avokádo
- 1 paprika
- 2 rajčata
- lžíce oleje
Listový salát, papriku a avokádo nakrájejte najemno, zasypte semínky. Přidejte rozmačkaná rajčata, zalijte olejem a promíchejte. Přikusujte krekry nebo suchary, můžete si je namáčet i v olivovém oleji.
Čtvrtek
Snídaně
Do bílého jogurtu vmíchejte trochu medu a slunečnicová semínka s jahodami. Dosladit můžete mletou skořicí.
Svačina
Nakrájejte si banán a kiwi, pokapejte medem a vmíchejte kvalitní pistáciovou pomazánku. Nechte deset minut odpočívat v lednici.
Oběd
- 1 brokolice
- 2 vejce
- 4 lžíce strouhanky
- 1 lžička prolisovaného česneku
- 2 lžičky provensálských bylinek
- 1 lžička soli (obejdete se ale i bez ní)
Z brokolice odstraňte stonek a listy, rozdělte na menší růžičky. Brokolici dejte vařit na cca 10 minut. Jakmile je brokolice hotová, tak ji rozmačkejte vidličkou, ke směsi přidejte všechny další suroviny a smíchejte. Z těsta vytvarujte menší placky a položte na plech vykládaný pečícím papírem. Pečte v předem vyhřáte troubě na 180 °C asi 20 minut. Podávat můžete s bramborem či bramborovou kaší, ale chutnat budou i samotně.
Svačina
Kefírové mléko smíchejte s mletými ořechy (nejlépe para a makadamové ořechy). Vmíchejte skořici a trochu vanilky. Nápoj můžete popíjet během celého odpoledne.
Večeře
- 100 g rýže
- 3 vejce
- 50 g hrášku
- 50 g kukuřice
- 30 g goudy
Rýži a zeleninu uvařte v osolené vodě, poté rýži orestujte na pánvi s olivovým olejem. Postupně přidejte i zeleninu a restujte ještě dalších 5 až 8 minut. V misce rozšlehejte tři vejce a přimíchejte je do směsi. Pár vteřin ještě míchejte a odstavte. Osolte, opepřete a přidejte bylinky.
Pátek
Snídaně
Vaničku tvarohu rozmixujte s čerstvými jahodami a medem. Ozdobte piniovými oříšky, doslaďte medem.
Svačina
Dva krajíčky žitného chleba potřete máslem, přidejte sýr chedar nebo šunku (alespoň 96% masa). Pokud byste měli hlad, dejte si klidně ještě jeden bílý jogurt.
Oběd
- 80 g žampionů
- 100 g krůtího masa
- zelené lusky
- 1 paprika
- 1 celer
- 1 ředkvička
- 2 stroužky česneku
- lžička kremžské horčice
Žampiony i maso nakrájejte na menší kousky. Nejprve dejte restovat maso se zeleninou, na druhé pánvi orestujte žampiony. K masu přidejte trošku kremžské hořčice s česnekem, nakonec přimíchejte i žampiony. Nechte vychladnout a ozdobte bylinkami.
Svačina
Dvě hrsti ořechů (para, kešu, vlašské ořechy) zalijte medem a dochuťte šalvějí, citronovým tymiánem nebo skořicí.
Večeře
- 200 g hrachu nebo čočky
- 2 vejce
- 2 brambory
- 1 cibule
- 50 g slaniny
- strouhanka
- sůl, kmín
- majoránka
Uvařený hrášek prolisujte na kaši, přidejte sůl, koření, mleté brambory, sekanou cibuli zpěněnou na slanině, strouhanku a vše spojte vejcem. Tvořte karbanátky, které máčejte ve vejci a strouhance a restujte. Podávejte s vařenými brambory a zelenými lusky.
Zdroj: Autorský článek