Na 24 kusů (pro 4-6 osob) budete potřebovat:
- 1 a ½ hrnku suché cizrny
- ½ hrnku nakrájené petržele
- ½ hrnku nakrájené žluté cibule
- 7 stroužků česneku
- 2 lžíce mouky (například cizrnové) nebo pomletých vloček (pokud použijete bezlepkové, je celý recept kompletně bezlepkový)
- 1 a ½ lžíce soli (+ na dochucení)
- 1 lžíce mletého kmínu
- 1 špetka mletého kardamomu
- 3 snítky čerstvého koriandru
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 špetka kajenského pepře
- olivový (nebo jiný rostlinný) olej na smažení
- Promyjte neuvařenou cizrnu a dejte ji do středního hrnce asi s dvojnásobným množstvím vody. Přiveďte ji k varu na 1 minutu a poté ji zakryjte pokličkou a nechte hodinu dojít.
- Mezitím si nadrobno ve food procesoru zpracujte petržel, cibuli a oloupané stroužky česneku.
- Jakmile je cizrna hotová, slejte z ní vodu, kterou můžete později použít jako náhradu bílků v jiných pokrmech. (inspiraci čerpejte třeba od mé kamarádky @jarmila_sweet)
- Do food procesoru přidejte ovesné vločky, sůl, kmín, koriandr a kajenský pepř. Zpracujte do hladké směsi tak, že postupně budete při mixování seškrabovat směs ze stěny nádoby. Celý proces může trvat asi 5 minut. Až docílíte jemné pasty, máte hotovo.
- Podle chuti přidejte sůl, či pepř a dejte směs na hodinu do lednice.
- Jakmile je směs na falafel vychlazená, vyndejte ji z lednice. Polévkovou lžící tvořte falafelové koule, které nakonec rozplácněte dlaní do tvaru „karbanátku“. Na jednu použijte 1 a ½ lžíce ze směsi. Pokud by směs byla málo lepivá, přidejte trošku vloček, pokud bude suchá, přidejte vodu z cizrny.
- Jakmile máte připravené falafely, rozehřejte olej v hlubší pánvi na střední plamen. Po rozehřátí pánve (1 minutu) opečte falafely z každé strany asi 2-3 minuty. Falafely rozprostřete rovnoměrně na pánvi v oleji tak, aby se pořádně propekly. Jakmile jsou z obou stran opečeny do zlatova, vyndejte je na talíř s ubrouskem, aby se vsákl přebytečný olej.
- Falafel můžete péct i v troubě, ale mám ozkoušeno, že není tak šťavnatý.
- Falafel podávejte s pitou, humusem, salátem, tahini, nebo jiným dresingem. Chutná výborně studený i teplý!
Víc receptů a gastromapu najdete na cernajaknoc.cz.