Velikonoční pečení: Mazanec podle Černá jak noc

vjv

Doba přípravy: 2 h

  • 300 ml rostlinného mléka 
  • 100 g kokosového cukru (nebo klasického)
  • 9 g sušeného nebo čerstvého droždí
  • 500 g celozrnné hladké mouky
  • 100 g rozinek
  • 100 g loupaných mandlí (nejlépe plátkových)
  • kůra z půlky citrónu
  • 100 g kokosového oleje (funguje i slunečnicový/řepkový)
  • půl lžičky mletého muškátového oříšku
  • špetka soli
  • lžíce rumu
  • vanilka

gegrgeg

Postup:

  • V hrníčku si na plotně ohřejeme 100 ml mléka. Přidáme lžičku cukru a droždí. Necháme vyběhnout kvásek cca 15 minut.
  • Mezitím si ve větší míse smícháme mouku, cukr, kůru z citronu, muškátový oříšek, špetku soli, vanilku, lžíci rumu, zbytek mléka, rozinky, rozpuštěný kokosový olej a 50 g mandlí.
  • Přidáme kvásek a necháme těsto hníst v robotu, nebo suroviny pořádně zapracujeme rukama.
  • Těsto dáme kynout na 1 hodinu. Buď do trouby předehřáté na 50 stupňů, na topení, nebo do vodní lázně. Tu vytvoříme tak, že mísu s těstem (kovovou) položíme do další mísy, kterou zalijeme horkou vodou. Díky teplé vodě těsto krásně vykyne.
  • Nakonec si rozehřejeme troubu na 180 °. Pomoučíme si vál, vyklopíme na něj těsto a vytvarujeme bochník. Ten dáme na plech vyložený pečícím papírem.
  • Střed mazance nastřihneme, nebo nařízneme do kříže. Povrch pomašlujeme rostlinným mlékem a posypeme zbytkem mandlí.
  • Pečeme při 180 ° 15 minut a poté na 150 ° 40 minut.

ergergegr

Mazanec se dá namazat dobrou domácí marmeládou, sirupem, nebo oříškovým máslem. Pokud ho nestihnete sníst čerstvý, dá se rozpéct a udělat z něj sladké toasty.

Další recepty a gastromapu najdete na cernajaknoc.cz a na @cernajaknoc.

 

 

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24