Vaření na víkend: Pečená rajčata v oleji

Text: Lenka Skarupová

Jak uchovat zralá rajčata, když jich máte přebytek? Nemáme sice podnebí na to, abychom jako v Itálii sušily rajčata na spalujícím slunci, ale můžeme je upéct a naložit do oleje. Poté si je můžete vychutnat vždy, když na ně dostanete chuť. Můžete je snadno přidat do těstovin, bagety, salátu, nebo je jíst jen tak jako delikatesu.

INGREDIENCE:

  • rajčata (cca 1,5 kg rajčat)

  • 2 stroužky česneku

  • tymián

  • olivový olej

  • sůl

POSTUP:

1. Rajčata si překrojíme napůl a vyskládáme je na plech vyložený pečícím papírem.

2. Pečeme je 90 minut na 180 ° v horkovzdušné troubě.  (Jak vidíte, mně se trošku připekly, ale to jen proto, že jsem chtěla dostat přebytečnou vodu pryč a přidala jsem stupně.)

3. Upečená rajčata potřeme směsí z vylisované česneku, obraných lístečků tymiánu, olivového oleje a lžící soli.

4. Nachystáme si sklenici (zavařovačku), kterou budeme plnit rajčaty. Půlky rajčat přiklopíme k sobě a vyskládáme jimi sklenici tak, aby byly na sobě těsně.

5. Do sklenice můžeme přidat ještě zbylé snítky tymiánu a rajčata zalijeme olivovým olejem až po okraj. 

6. Uchováváme v lednici.

RECEPT
RECEPT
RECEPT

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24