Text: Lenka Skarupová
Jak uchovat zralá rajčata, když jich máte přebytek? Nemáme sice podnebí na to, abychom jako v Itálii sušily rajčata na spalujícím slunci, ale můžeme je upéct a naložit do oleje. Poté si je můžete vychutnat vždy, když na ně dostanete chuť. Můžete je snadno přidat do těstovin, bagety, salátu, nebo je jíst jen tak jako delikatesu.
INGREDIENCE:
rajčata (cca 1,5 kg rajčat)
2 stroužky česneku
tymián
olivový olej
sůl
POSTUP:
1. Rajčata si překrojíme napůl a vyskládáme je na plech vyložený pečícím papírem.
2. Pečeme je 90 minut na 180 ° v horkovzdušné troubě. (Jak vidíte, mně se trošku připekly, ale to jen proto, že jsem chtěla dostat přebytečnou vodu pryč a přidala jsem stupně.)
3. Upečená rajčata potřeme směsí z vylisované česneku, obraných lístečků tymiánu, olivového oleje a lžící soli.
4. Nachystáme si sklenici (zavařovačku), kterou budeme plnit rajčaty. Půlky rajčat přiklopíme k sobě a vyskládáme jimi sklenici tak, aby byly na sobě těsně.
5. Do sklenice můžeme přidat ještě zbylé snítky tymiánu a rajčata zalijeme olivovým olejem až po okraj.
6. Uchováváme v lednici.