Ingredience:
Na cca 15 ks karbanátků:
- 100 g ovesných vloček
- 100 g slunečnicových semínek
- 2 lžíce lahůdkového droždí
- 2 nastrouhané mrkve
- 2 lžičky soli
- bylinky – majoránka, provensálské koření
- čerstvě mletý pepř
- lžičku římského kmínu
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 200 ml vody
- V míse smíchejte vločky, slunečnicová semínka, droždí, postrouhanou mrkev, sůl, bylinky, olivový olej, vodu, nadrobno nakrájenou cibuli a utřený česnek.
- Větší část směsi můžete rozmixovat a poté smíchat s hrubou částí. Pokud by se vám směs zdála málo lepivá, můžete přidat lžičku pomletého lněného semínka.
- Karbanátky opečte na nepřilnavé pánvi z obou stran do zlatova. Tvořila jsem karbanátky o velikosti 1 polévkové lžíce a na pánvi jsem je rozplácla.
Kedlubnové zelí:
- 4 kedlubny
- lžička soli
- kmín, pepř dle chuti
- voda
- 1 cibule
- olivový olej
- Z kedlubny okrájejte slupku a nastrouhejte ji na hrubém struhadle.
- Nakrájejte cibulku nadrobno a opečte ji na olivovém oleji v hrnci do zlatova.
- Přidejte kedlubnu, sůl, kmín a podlijte troškou vody.
- Zelí duste asi 15 minut.
Karbanátky i zelí můžete podávat spolu, nebo samostatně. Kedlubnové zelí je skvělou alternativou ke klasickým českým jídlům a karbanátky se hodí vzít si s sebou třeba na výlet, protože studené jsou také úžasné!
Další recepty a gastromapu najdete na cernajaknoc.cz a @cernajaknoc.