Vaření na víkend: Karbanátky s kedlubnovým zelím podle Černá jak noc

kbfkwbfkwbf

Ingredience:

Na cca 15 ks karbanátků:

  • 100 g ovesných vloček
  • 100 g slunečnicových semínek
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • 2 nastrouhané mrkve
  • 2 lžičky soli
  • bylinky – majoránka, provensálské koření
  • čerstvě mletý pepř
  • lžičku římského kmínu
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 200 ml vody

 

  • V míse smíchejte vločky, slunečnicová semínka, droždí, postrouhanou mrkev, sůl, bylinky, olivový olej, vodu, nadrobno nakrájenou cibuli a utřený česnek.
  • Větší část směsi můžete rozmixovat a poté smíchat s hrubou částí. Pokud by se vám směs zdála málo lepivá, můžete přidat lžičku pomletého lněného semínka. 
  • Karbanátky opečte na nepřilnavé pánvi z obou stran do zlatova. Tvořila jsem karbanátky o velikosti 1 polévkové lžíce a na pánvi jsem je rozplácla. 

ergqgeqr

Kedlubnové zelí: 

  • 4 kedlubny
  • lžička soli
  • kmín, pepř dle chuti 
  • voda
  • 1 cibule
  • olivový olej 

 

  • Z kedlubny okrájejte slupku a nastrouhejte ji na hrubém struhadle. 
  • Nakrájejte cibulku nadrobno a opečte ji na olivovém oleji v hrnci do zlatova. 
  • Přidejte kedlubnu, sůl, kmín a podlijte troškou vody. 
  • Zelí duste asi 15 minut.

Karbanátky i zelí můžete podávat spolu, nebo samostatně. Kedlubnové zelí je skvělou alternativou ke klasickým českým jídlům a karbanátky se hodí vzít si s sebou třeba na výlet, protože studené jsou také úžasné!  

erfefewfw

Další recepty a gastromapu najdete na cernajaknoc.cz a @cernajaknoc.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24