Vaření na víkend: Kadeřávkový salát s topinambury

Ať už jste plní novoročních předsevzetí, nebo pokračujete ve zdravém životním stylu, tento salát vám rozhodně bude chutnat! Zálivka s pistáciovým máslem je skvělým odlehčením a topinambury (neboli židovské brambory) krásně zasytí a salát ozvláštní. 

INGREDIENCE:

  • listy kadeřávku
  • půl kila topinambur
  • 4 ks rajčat (teď v zimě můžete použít sušená, budou mít rozhodně lepší chuť než ty ze skleníku)
  • 200 g uvařené špaldy
  • 100 g kešu oříšků
  • lžíce pistáciového másla
  • lžička šťávy z citronu 
  • sůl 
  • pepř
  • olivový olej

POSTUP:

  • Špaldu namočte den dopředu do vody. Druhý den vodu vyměňte a vařte asi hodinu. 
  • Topinambury omyjte a nakrájejte je na tenké plátky. Naskládejte je na plech vyložený pečícím papírem, pokapejte olivovým olejem, posolte a opepřete. Pečte při 180 stupních 25–30 minut. 
  • Kadeřávek a rajčata operte ve vodě a nakrájejte je na menší kousky. Kadeřávek můžete natrhat ručně. 
  • Než se upečou brambory, tak si připravte zálivku. 
  • V mističce smíchejte lžíci pistáciového másla, lžičku citrónu, sůl, pepř a olivový olej. Metličkou promíchejte, aby se máslo s olejem propojilo.
  • Kešu oříšky opražte na sucho na pánvi. 
  • Ve větší míse smíchejte všechny ingredience kromě topinambur a pořádně rukama salát „promasírujte“. 
  • Nakonec servírujte do hlubokých misek, nahoru dejte opečené topinambury a oříšky. 

Pokud Vás recept zaujal, určitě se podívejte i na ty další na blogu cernajaknoc.cz.

Černá jak noc
Černá jak noc

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24