Ať už jste plní novoročních předsevzetí, nebo pokračujete ve zdravém životním stylu, tento salát vám rozhodně bude chutnat! Zálivka s pistáciovým máslem je skvělým odlehčením a topinambury (neboli židovské brambory) krásně zasytí a salát ozvláštní.
INGREDIENCE:
- listy kadeřávku
- půl kila topinambur
- 4 ks rajčat (teď v zimě můžete použít sušená, budou mít rozhodně lepší chuť než ty ze skleníku)
- 200 g uvařené špaldy
- 100 g kešu oříšků
- lžíce pistáciového másla
- lžička šťávy z citronu
- sůl
- pepř
- olivový olej
POSTUP:
- Špaldu namočte den dopředu do vody. Druhý den vodu vyměňte a vařte asi hodinu.
- Topinambury omyjte a nakrájejte je na tenké plátky. Naskládejte je na plech vyložený pečícím papírem, pokapejte olivovým olejem, posolte a opepřete. Pečte při 180 stupních 25–30 minut.
- Kadeřávek a rajčata operte ve vodě a nakrájejte je na menší kousky. Kadeřávek můžete natrhat ručně.
- Než se upečou brambory, tak si připravte zálivku.
- V mističce smíchejte lžíci pistáciového másla, lžičku citrónu, sůl, pepř a olivový olej. Metličkou promíchejte, aby se máslo s olejem propojilo.
- Kešu oříšky opražte na sucho na pánvi.
- Ve větší míse smíchejte všechny ingredience kromě topinambur a pořádně rukama salát „promasírujte“.
- Nakonec servírujte do hlubokých misek, nahoru dejte opečené topinambury a oříšky.
Pokud Vás recept zaujal, určitě se podívejte i na ty další na blogu cernajaknoc.cz.