Ingredience:
- 150 g suché cizrny (cca 250 g uvařené, nebo z plechovky)
- 5 lžic vody z uvařené cizrny
- 100 g mraženého hrášku (nechte přes noc rozmrznou v lednici)
- 1 stroužek česneku
- 1 lžičku mletého římského kmínu
- 1-2 lžičky himalájské soli
- půl lžičky pepře
- šťáva z půlky citrónu
- 2 lžičky tahini (sezamová pasty, lze vynechat)
- 2 snítky čerstvé máty
- 3 lžíce olivového oleje
Postup:
- Cizrnu namočte na alespoň 10 h do hrnce s vodou. Slijte vodu a nalejte do hrnce asi dvojnásobné množství čisté vody. Cizrnu vařte 40-60 minut. (Pokud nemáte čas ji namáčet, vařte ji 60-90 minut.)
- Vodu z cizrny nevylévejte, ale slijte ji do vedlejší nádoby.
- V mixéru či food procesoru zpracujte uvařenou cizrnu, vodu z cizrny, olivový olej, rozmrzlý hrášek, prolisovaný stroužek česneku, kmín, sůl, pepř, šťávu z citrónu a mátu. Vodu a olej přidejte dle potřeby a požadované konzistence pomazánky.
- Směs vymixujte do hladké pomazánky, kterou okořeňte či dosolte podle chuti.
- Servírujte v mističce zakápnuté olivovým olejem a posypané nadrobno nasekanými lístky máty. K pomazánce se perfektně hodí celozrnný chléb, nebo zelenina nakrájená na podlouhlé kousky.
Další recepty a gastromapu najdete na cernajaknoc.cz.