Vaření na víkend: Grilovaný květák s tahini

Vyzkoušejte tento netradiční izraelský předkrm s krémovým dresingem ze sezamové pasty a křupavým granátovým jablkem. Je to jednoduché jídlo, kterým však oslníte i masožravce.

Suroviny (2-3 porce):

  • 1 hlávka květáku

  • granátové jablko

  • 100 g plátků mandlí

  • sůl

  • pepř

  • olivový olej

Tahini dresing:

  • 6 lžiček tahini (sezamová pasta, seženete ji ve zdravé výživě, nebo si ji jednoduše vytvořte)

  • 4 lžičky šťávy z citrónu

  • 150 g rostlinného jogurtu

  • lžičku soli

  • půl lžičky pepře

Postup:

  1. Zapněte troubu na 180 ° na horní i dolní pečení. Omyjte květák pod vodou a rozdělte jej nožem na jednotlivé růžičky, ty větší přepulte.

  2. Na plech vyložený pečícím papírem dejte pokrájený květák, pokapejte troškou olivového oleje, posolte a opepřete. Pečte po dobu 55 minut a poté na 10 minut zapněte gril.

  3. Mezitím si připravte dresing. Do mixéru dejte všechny ingredience a zpracujte je do hladka.

  4. Na suché pánvi si ještě na středním plameni opražte plátky mandlí.

  5. Připravte si gránátové jablko tak, že z něj vyberete semínka.

  6. Do hlubokého talíře/misky nalijte cca půlku dresingu z mixéru, přidejte upečený květák a nakonec posypte plátky mandlí a granátovým jablkem.

Květák můžete dát i na gril. Počítejte s tím, že to bude chvíli trvat, ale chuť je skvělá! Navíc v létě je to ideální.

Vaření na víkend

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24