Vyzkoušejte tento netradiční izraelský předkrm s krémovým dresingem ze sezamové pasty a křupavým granátovým jablkem. Je to jednoduché jídlo, kterým však oslníte i masožravce.
Suroviny (2-3 porce):
1 hlávka květáku
granátové jablko
100 g plátků mandlí
sůl
pepř
olivový olej
Tahini dresing:
6 lžiček tahini (sezamová pasta, seženete ji ve zdravé výživě, nebo si ji jednoduše vytvořte)
4 lžičky šťávy z citrónu
150 g rostlinného jogurtu
lžičku soli
půl lžičky pepře
Postup:
Zapněte troubu na 180 ° na horní i dolní pečení. Omyjte květák pod vodou a rozdělte jej nožem na jednotlivé růžičky, ty větší přepulte.
Na plech vyložený pečícím papírem dejte pokrájený květák, pokapejte troškou olivového oleje, posolte a opepřete. Pečte po dobu 55 minut a poté na 10 minut zapněte gril.
Mezitím si připravte dresing. Do mixéru dejte všechny ingredience a zpracujte je do hladka.
Na suché pánvi si ještě na středním plameni opražte plátky mandlí.
Připravte si gránátové jablko tak, že z něj vyberete semínka.
Do hlubokého talíře/misky nalijte cca půlku dresingu z mixéru, přidejte upečený květák a nakonec posypte plátky mandlí a granátovým jablkem.
Květák můžete dát i na gril. Počítejte s tím, že to bude chvíli trvat, ale chuť je skvělá! Navíc v létě je to ideální.