Pálivý mexický guláš bez masa, který můžete navařit i na několik dní dopředu, protože je to skvělé jídlo do krabičky. Nezapoměňte na velký čtvereček tmavé čokolády, které je tajemstvím tohoto receptu.
INGREDIENCE:
- 2 lžíce olivového oleje
- 300 g tmavých fazolí (nevařených)
- 1 mrkev
- 2 plechovky konzervovaných nakrájených rajčat
- 200 g rajčatového protlaku
- 2 střední cibule
- 4 stroužky česneku
- 1-2 lžičky římského kmínu
- 200 g tofu, nebo tempehu
- 1-2 chilli papričky
- malá plechovka kukuřice
- špetka chilli vloček
- 250 ml zeleninového vývaru, nebo vody
- 30 g tmavé čokolády
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- koriandr
POSTUP:
- Nejprve si rozmyslete, zda budete vařit ze suchých, či konzervovaných fazolí. Pokud ze suchých, tak je musíte aspoň 12 h namáčet a poté vařit asi hodinu.
- Jakmile budete mít připravené fazole, tak si nachystejte zbývající ingredience. Oloupejte cibuli a česnek. Cibuli a jeden stroužek česneku nakrájejte na drobno.
- Mrkev oškrabejte a nastrouhejte na drobno. Tofu, nebo tempeh nakrájete na malé kostičky.
- Ve středním hrnci rozehřejte dve lžíce olivového oleje, přidejte cibuli a česnek. Nechte zesklovatět a přidejte nastrouhanou mrkve. Krátce opečte a poté zasypte římským kmínem a nechte provonět. Nakonec přidejte kousky tofu, nebo tempehu a fazole.
- Jakmile bude směs opečená, vše zalijte nakrájenými rajčaty a protlakem.
- Přidejte utřený česnek, nakrájenou chilli papričku, sůl a pepř dle chuti. Vařte asi 20 minut, aby se chutě spojily.
- Nakonec přidejte čokoládu a dvě lžíce kokosového cukru.
- Podávejte s jasmínovou rýží, zakápnuté limetkou a nasekanými lístky čerstvého koriandru.
Další recepty a gastromapu najdete na www.cernajaknoc.cz