Vaření na víkend: Chilli sin carne

Pálivý mexický guláš bez masa, který můžete navařit i na několik dní dopředu, protože je to skvělé jídlo do krabičky. Nezapoměňte na velký čtvereček tmavé čokolády, které je tajemstvím tohoto receptu. 

INGREDIENCE:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 300 g tmavých fazolí (nevařených)
  • 1 mrkev
  • 2 plechovky konzervovaných nakrájených rajčat
  • 200 g rajčatového protlaku
  • 2 střední cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1-2 lžičky římského kmínu
  • 200 g tofu, nebo tempehu
  • 1-2 chilli papričky
  • malá plechovka kukuřice
  • špetka chilli vloček
  • 250 ml zeleninového vývaru, nebo vody
  • 30 g tmavé čokolády
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • koriandr

POSTUP:

  • Nejprve si rozmyslete, zda budete vařit ze suchých, či konzervovaných fazolí. Pokud ze suchých, tak je musíte aspoň 12 h namáčet a poté vařit asi hodinu.  
  • Jakmile budete mít připravené fazole, tak si nachystejte zbývající ingredience. Oloupejte cibuli a česnek. Cibuli a jeden stroužek česneku nakrájejte na drobno. 
  • Mrkev oškrabejte a nastrouhejte na drobno. Tofu, nebo tempeh nakrájete na malé kostičky. 
  • Ve středním hrnci rozehřejte dve lžíce olivového oleje, přidejte cibuli a česnek. Nechte zesklovatět a přidejte nastrouhanou mrkve. Krátce opečte a poté zasypte římským kmínem a nechte provonět. Nakonec přidejte kousky tofu, nebo tempehu a fazole.
  • Jakmile bude směs opečená, vše zalijte nakrájenými rajčaty a protlakem.
  • Přidejte utřený česnek, nakrájenou chilli papričku, sůl a pepř dle chuti. Vařte asi 20 minut, aby se chutě spojily. 
  • Nakonec přidejte čokoládu a dvě lžíce kokosového cukru. 
  • Podávejte s jasmínovou rýží, zakápnuté limetkou a nasekanými lístky čerstvého koriandru. 

Další recepty a gastromapu najdete na www.cernajaknoc.cz

 

Černá jak noc
Černá jak noc

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24