Zkuste toto tradiční vánoční cukroví v bezlepkové variantě slazené pouze přírodním cukrem. Těsto z lískových oříšků doplňuje lahodný krém s vůní skořice, cukroví je křupavé a zároveň vláčné.
INGREDIENCE:
Na cca 40 koleček budete potřebovat:
100 g lískových oříšků
60 g kvalitního strouhaného kokosu
140 datlí
2 lžíce nepraženého kakaa
20 g zlatého lnu
20 g kokosového cukru
špetka soli
KRÉM:
100 g vlašských ořechů
60 g agávového sirupu
1/2 lžičky mleté skořice
špetka soli
ČOKOLÁDA:
100 g kakaového másla
35 g nepraženého kakaa
15 g kokosového cukru
špetka soli
OZDOBA:
půlky oloupaných mandlí (okolo 20 ks)
POSTUP:
Ořechy, kokos a zlatý len namixujeme najemno. Zvlášť umixujeme datle – můžete přidat trošku vody. V míse zpracujeme pomleté ořechy, kokos, len a datle, přidáme kakao, špetku soli a kokosový cukr. Vypracujeme těsto, které uválíme na tloušťku 4 mm. Vykrájíme kolečka, která poskládáme na plech vyložený pečícím papírem a sušíme je v troubě při 50° 6-8 hodin. Pokud chcete proces urychlit sušte na 80-100 °.
Jakmile jsou kolečka usušená, připravíme si krém. Umixujeme vlašské ořechy najemno, až začnou pouštět olej a konzistence bude kašovitá. Přidáme sirup, skořice, špetku soli a ještě chvíli mixujeme.
Krém můžete na kolečka namazat kuchyňským nožem, nebo si dejte krém do cukrářského sáčku. Kolečka spojte krémem a nechte zatuhnout v lednici.
Mezitím si připravte čokoládu na máčení. Rozehřejte veškeré ingredience ve vodní lázni a máčejte v ní kolečka a hned ozdobte mandlí. Tím, že budou kolečka studená z lednice, bude čokoláda tuhnout. Vše si připravte dopředu.
Pokud Vás recept zaujal, určitě se podívejte i na ty další na blogu cernajaknoc.cz.