Vánoční cukroví zdravě: Čokoládová kolečka podle Černá jak noc

Zkuste toto tradiční vánoční cukroví v bezlepkové variantě slazené pouze přírodním cukrem. Těsto z lískových oříšků doplňuje lahodný krém s vůní skořice, cukroví je křupavé a zároveň vláčné.

INGREDIENCE:

Na cca 40 koleček budete potřebovat:

  • 100 g lískových oříšků

  • 60 g kvalitního strouhaného kokosu

  • 140 datlí

  • 2 lžíce nepraženého kakaa

  • 20 g zlatého lnu

  • 20 g kokosového cukru

  • špetka soli

KRÉM:

  • 100 g vlašských ořechů

  • 60 g agávového sirupu

  • 1/2 lžičky mleté skořice

  • špetka soli

ČOKOLÁDA:

  • 100 g kakaového másla

  • 35 g nepraženého kakaa

  • 15 g kokosového cukru

  • špetka soli

OZDOBA:

  • půlky oloupaných mandlí  (okolo 20 ks)

POSTUP:

  1. Ořechy, kokos a zlatý len namixujeme najemno. Zvlášť umixujeme datle – můžete přidat trošku vody. V míse zpracujeme pomleté ořechy, kokos, len a datle, přidáme kakao, špetku soli a kokosový cukr. Vypracujeme těsto, které uválíme na tloušťku 4 mm. Vykrájíme kolečka, která poskládáme na plech vyložený pečícím papírem a sušíme je v troubě při 50° 6-8 hodin. Pokud chcete proces urychlit sušte na 80-100 °.

  2. Jakmile jsou kolečka usušená, připravíme si krém. Umixujeme vlašské ořechy najemno, až začnou pouštět olej a konzistence bude kašovitá. Přidáme sirup, skořice, špetku soli a ještě chvíli mixujeme.

  3. Krém můžete na kolečka namazat kuchyňským nožem, nebo si dejte krém do cukrářského sáčku. Kolečka spojte krémem a nechte zatuhnout v lednici.

  4. Mezitím si připravte čokoládu na máčení. Rozehřejte veškeré ingredience ve vodní lázni a máčejte v ní kolečka a hned ozdobte mandlí. Tím, že budou kolečka studená z lednice, bude čokoláda tuhnout. Vše si připravte dopředu. 

Pokud Vás recept zaujal, určitě se podívejte i na ty další na blogu cernajaknoc.cz.

Černá jak noc
Černá jak noc

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24