Pečení na víkend: Pohankové perníčky

Ať už letos budete péct jakékoliv cukroví, tak perníčky rozhodně vynechat nemůžete. Tyto jsou navíc bez lepku - z pohankové mouky a veganské. Ale nebojte se, že byste poznali rozdíl od těch klasických. 

INGREDIENCE:

  • 400 g hladké pohankové mouky
  • 140 g moučkového cukru
  • 1 lžička prášku do pečení
  • 12 g kakaového prášku
  • 75 g rostlinného tuku Alsan Bio
  • 80 g javorového sirupu
  • 7 g psyllia + 90 g vody
  • lžíce rostlinného mléka

NA ZDOBENÍ:

- 35 g vody z cizrny (aquafaby)

- 250 g moučkového cukru

  • lžička šťávy z citrónu

POSTUP:

  • Nejprve si v míse prosejte mouku, moučkový cukr, kakao a prášek do pečení. 

2. Do menšího hrnce dejte změklý Alsan a sirup. Rozehřejte tak, aby se spojily a nechte chvíli vychladnout. 

3. Mezitím si připravte v hrníčku “vajíčko” - psyllium s vodou. Nechte nabobtnat a poté do něj přilijte rostlinné mléko.

4. Nakonec vypracujte těsto buď v robotu, nebo ručně tak, že smícháte sypkou směs s mokrými ingrediencemi. Těsto dejte do lednice uležet alespoň na 5 hodin. 

5. Nachystejte si vykrajovátka, těsto si rozdělte na polovinu a jednu z nich nechte v lednici. Tu druhou rozválejte na pomoučené ploše na tloušťku cca 4 mm. Vykrajujte z těsta tvary (nejlépe podobné velikosti na jeden plech, aby se upekli rovnoměrně) a jednotlivé perníčky dejte na plech vyložený pečícím papírem, nebo silikonovou podložkou. 

6. Rozehřejte troubu na 170 stupňů a pečte 12-13 minut. 

7. Perníčky nechte vychladnout a poté je můžete ozdobit cukrovou polevou. 

8. Jednoduše si prosejete do vyšší plastové nádoby cukr, přidáte vodu z cizrny (která nahrazuje bílek) a šťávu z citrónu. Tyčovým mixérem, nebo šlehačem (pokud nemáte tak i ruční metličkou) směs chvíli zpracujte. 

9. Polevu dejte do zdobícího sáčku a perníčky ozdobte. 

Pokud vás recept zaujal, určitě se podívejte i na další na blogu www.cernajaknoc.cz

Pečení na víkend
Pečení na víkend

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24