Ať už letos budete péct jakékoliv cukroví, tak perníčky rozhodně vynechat nemůžete. Tyto jsou navíc bez lepku - z pohankové mouky a veganské. Ale nebojte se, že byste poznali rozdíl od těch klasických.
INGREDIENCE:
- 400 g hladké pohankové mouky
- 140 g moučkového cukru
- 1 lžička prášku do pečení
- 12 g kakaového prášku
- 75 g rostlinného tuku Alsan Bio
- 80 g javorového sirupu
- 7 g psyllia + 90 g vody
- lžíce rostlinného mléka
NA ZDOBENÍ:
- 35 g vody z cizrny (aquafaby)
- 250 g moučkového cukru
- lžička šťávy z citrónu
POSTUP:
- Nejprve si v míse prosejte mouku, moučkový cukr, kakao a prášek do pečení.
2. Do menšího hrnce dejte změklý Alsan a sirup. Rozehřejte tak, aby se spojily a nechte chvíli vychladnout.
3. Mezitím si připravte v hrníčku “vajíčko” - psyllium s vodou. Nechte nabobtnat a poté do něj přilijte rostlinné mléko.
4. Nakonec vypracujte těsto buď v robotu, nebo ručně tak, že smícháte sypkou směs s mokrými ingrediencemi. Těsto dejte do lednice uležet alespoň na 5 hodin.
5. Nachystejte si vykrajovátka, těsto si rozdělte na polovinu a jednu z nich nechte v lednici. Tu druhou rozválejte na pomoučené ploše na tloušťku cca 4 mm. Vykrajujte z těsta tvary (nejlépe podobné velikosti na jeden plech, aby se upekli rovnoměrně) a jednotlivé perníčky dejte na plech vyložený pečícím papírem, nebo silikonovou podložkou.
6. Rozehřejte troubu na 170 stupňů a pečte 12-13 minut.
7. Perníčky nechte vychladnout a poté je můžete ozdobit cukrovou polevou.
8. Jednoduše si prosejete do vyšší plastové nádoby cukr, přidáte vodu z cizrny (která nahrazuje bílek) a šťávu z citrónu. Tyčovým mixérem, nebo šlehačem (pokud nemáte tak i ruční metličkou) směs chvíli zpracujte.
9. Polevu dejte do zdobícího sáčku a perníčky ozdobte.
Pokud vás recept zaujal, určitě se podívejte i na další na blogu www.cernajaknoc.cz