Když tyto proslulé portugalské košíčky z listového těsta zaplnily v létě Instagram, musela jsem je vyzkoušet! A samozřejmě jsem je upravila do veganské podoby. Budete překvapeni, jak moc lahodné jsou a jak rychle zmizí.
Ingredience na 14 kusů:
NÁPLŇ:
- 120 ml javorového sirupu
- 125 g kešu namočených na 30 minut do horké vody
- 200 g silken tofu (doporučuji značku Mori-nu)
- kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu + šťáva z půlky
- semínka z jednoho lusku vanilky
- pár špetek koření kurkuma (cca 1/8 čajové lžičky)
- 2 lžíce kukuřičného škrobu rozpuštěného ve lžíci vody
TĚSTO:
- 400 g listového veganského těsta (já jsem použila celozrnné z Bezobalu)
- skořice a moučkový cukr na ozdobení
POSTUP:
- Do mixéru dejte javorový sirup a namočené kešu a mixujte do hladka.
- Přidejte všechny zbylé ingredience kromě kukuřičného škrobu a dál mixujte. Jakmile bude mít směs hladkou texturu, tak ji přelijte do menšího hrnce. Přilijte škrob s vodou a za stálého míchání přiveďte k varu. Když začne směs tuhnout, tak stáhněte plamen a nechte ji vychladit.
- Rozehřejte troubu na 240 stupňů.
- Poté můžete začít s přípravou košíčků. Nachystejte si formu na muffiny a na pomoučeném stole válečkem udělejte z těsta roličku, kterou rozdělte po asi 26 g (1,5 cm) na malé kousky.
- Jednotlivé kousky těsta pak rozválejte na tenké kolečko a prsty vtlačte do okrajů formy.
- Do nachystaných košíčků z těsta vlijte vychladlou směs asi centimetr pod okraj.
- Pečte přibližně 12 minut do zlatova. Na konci pečení můžete zapnout gril na 3-5 minut, aby vznikly typické tmavé flíčky.
- Hotové pasteís nechte ještě ve formě chvíli vychladnout a dodělejte zbytek stejným postupem.
- Jakmile je budete podávat, tak je můžete posypat moučkovým cukrem se skořicí.
Další recepty a gastromapu najdete na cernajaknoc.cz.