Pečení na víkend: Pastel de nata

Když tyto proslulé portugalské košíčky z listového těsta zaplnily v létě Instagram, musela jsem je vyzkoušet! A samozřejmě jsem je upravila do veganské podoby. Budete překvapeni, jak moc lahodné jsou a jak rychle zmizí. 

Ingredience na 14 kusů:

NÁPLŇ:

  • 120 ml javorového sirupu
  • 125 g kešu namočených na 30 minut do horké vody
  • 200 g silken tofu (doporučuji značku Mori-nu)
  • kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu + šťáva z půlky
  • semínka z jednoho lusku vanilky
  • pár špetek koření kurkuma (cca 1/8 čajové lžičky)
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu rozpuštěného ve lžíci vody

TĚSTO:

  • 400 g listového veganského těsta (já jsem použila celozrnné z Bezobalu)
  • skořice a moučkový cukr na ozdobení 

POSTUP:

  • Do mixéru dejte javorový sirup a namočené kešu a mixujte do hladka.
  • Přidejte všechny zbylé ingredience kromě kukuřičného škrobu a dál mixujte. Jakmile bude mít směs hladkou texturu, tak ji přelijte do menšího hrnce. Přilijte škrob s vodou a za stálého míchání přiveďte k varu. Když začne směs tuhnout, tak stáhněte plamen a nechte ji vychladit. 
  • Rozehřejte troubu na 240 stupňů.
  • Poté můžete začít s přípravou košíčků. Nachystejte si formu na muffiny a na pomoučeném stole válečkem udělejte z těsta roličku, kterou rozdělte po asi 26 g (1,5 cm) na malé kousky. 
  • Jednotlivé kousky těsta pak rozválejte na tenké kolečko a prsty vtlačte do okrajů formy.
  • Do nachystaných košíčků z těsta vlijte vychladlou směs asi centimetr pod okraj. 
  • Pečte přibližně 12 minut do zlatova. Na konci pečení můžete zapnout gril na 3-5 minut, aby vznikly typické tmavé flíčky. 
  • Hotové pasteís nechte ještě ve formě chvíli vychladnout a dodělejte zbytek stejným postupem. 
  • Jakmile je budete podávat, tak je můžete posypat moučkovým cukrem se skořicí. 

Další recepty a gastromapu najdete na cernajaknoc.cz.

PEČENÍ NA VÍKEND
PEČENÍ NA VÍKEND
PEČENÍ NA VÍKEND
PEČENÍ NA VÍKEND

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24