Text: Lenka Skarupová
Luxusní sladkost na víkendové pečení. Dezert je nejen krásný na pohled, takže potěší každou návštěvu, ale navíc je vynikající.
INGREDIENCE:
Těsto:
- 400 g hladké mouky
- 7 g sušeného droždí
- 80 g kokosového cukru
- 240 ml rostlinného mléka
- 70 ml rostlinného oleje
Náplň:
- 100 g 70 % čokolády
- 2 lžičky kokosového oleje
- 50 g lískových oříšků (já jsem použila navíc směs s brusinkama)
POSTUP:
- Nejprve začneme přípravou těsta. V míse smíchejte mouku, droždí a cukr.
- Mléko ohřejte na pokojovou teplotu a vmíchejte do něj olej.
- Směs nalijte do těsta a rukama uhněťte nelepivé elastické těsto.
- Mísu s těstem zakryjte utěrkou a nechte vykynout 1,5 hodiny.
- Vyválejte nakynuté těsto na obdelník o rozměrech cca 45 x 25cm.
- Rozpusťte čokoládu s kokosovým olejem a povrh těsta. Kraje nechte suché. Posypte nasekanými oříšky.
- Rolujte těsto směrem dolů do šneka.
- Nakonec ho překrojte podélně napůl a zapleťte jako provaz.
- Potom jej přemístěte do dortové, nebo koláčové formy ve tvaru kruhu.
- Překryjte znovu utěrkou a nechte vykynout 30 minut.
- Rozehřejte troubu na 190 ° a pečte 30-35 minut.