Vláčný a jemný dezert bez lepku s čistě rostlinným složením. Jeho výhoda je jeho jednoduchá příprava, avšak famózní výsledek. Namažte ho oříškovým máslem, ozdobte plátky banánu a posypte čerstvou granolou a máte úžasnou snídani.
INGREDIENCE:
- Půlka rozmačkaného banánu
- ¼ hrnku rozmixovaného jablka, nebo přesnídávky
- ¼ hrnku javorového sirupu
- 1/3 hrnku kokosového cukru
- 1 ½ lžičky sody do pečení
- 1 lžička prášku do pečení
- ¼ lžičky soli
- ½ hrnku kakaa
- ¼ hrnku kokosového oleje
- ½ hrnku mandlového mléka
- 1 hrnek nastrouhané cukety
- ¾ hrnku bezlepkové mouky – použila jsem mix čirokové, rýžové a pohankové od Probio
- 1/3 hrnku bezlepkových vloček – např. rýžových
- 1/3 hrnku kokosové mouky
- 1/3 hrnku čokoládových peciček + trošku na povrch
POSTUP:
- Rozehřejte troubu na 190 stupňů a vyložte obdélníkovou formu pečícím papírem.
- Ve větší míse smíchejte rozmačkaný banán, jablečné pyré, javorový sirup, kokosový cukr, sodu, prášek do pečení, sůl, kakao a promíchejte.
- Přidejte rozpuštěný kokosový olej a mandlové mléko a promíchejte. Přidejte najemno nastrouhanou cuketu, ze které vymačkejte přebytečnou šťávu a zamíchejte.
- Přidejte mouku, pomleté vločky, kokosovou mouku a promíchejte. Pokud by byla směs moc hutná, tak přidejte mandlové mléko.
- Nakonec do těsta jemně zamíchejte čokoládové pecičky a těsto nalijte do předpřipravené formy. Vršek chlebíčku uhlaďte stěrkou a posypte zbytkem čokolády.
- Pečte 50-60 minut, dokud špejle z těsta nevyjde suchá bez kousků těsta.
- Po upečení nejprve nechte asi 10 minut vychladnout ve formě a poté opatrně chlebíček přesuňte z formy. Nejlépe se bude krájet úplně vychladlý.
- Skvěle chutná pomazaný oříškovým máslem, s čerstvým ovocem a křupavou granolou.