Text: Lenka Skarupová
Venku se ochladilo a letních dnů ubývá. To značí příchod podzimu a s ním i sklizeň šťavnatých švestek. Upečte si tento výborný koláč a uvidíte, že si sychravější dny budete užívat.
INGREDIENCE:
Těsto:
- 180 g špaldové mouky
- 80 g Alsan Bio (margarín)
- 80 g kokosového cukru
- vanilka - semínka z 1/3 vanilkového lusku, vanilkové aroma
- 1/2 lžičky prášku do pečení
- 50 ml vody
- perníkové koření (popř. kardamon, mletý muškátový oříšek…)
Drobenka:
- 150 g špaldové mouky
- 100 g Alsan Bio
- 100 g kokosový cukr
- 2-3 lžičky mleté skořice
500 g švestek
POSTUP:
- Začněte tak, že krátce vyšleháte (zamícháte metličkou) Alsan s cukrem. Přidejte mouku, prášek do pečení a perníkové koření. Nakonec pomalu zamíchejte vodu a vanilku, dokud se nespojí všechny ingredience v jemné těsto.
- Zabalte těsto do fólie a dejte do lednice aspoň na 30 minut.
- Mezitím, co bude těsto odpočívat, si připravte drobenku. Smíchejte dohromady v míse cukr, mouku a skořici. Nakrájejte na drobné kostečky Alsan a zapracujte do směsi. Musí vzniknout malé hrudky.
- Předehřejte troubu na 180°.
- Připravte si klasickou dortovou formu a její dno vyložte pečícím papírem. Odpočinuté těsto vybalte z fólie a prsty ho rozprostřete na dno formy i její okraje (ve výšce asi 1 cm).
- Opláchněte švestky, překrojte je na půlky, nebo čtvrtiny a položte je na těsto.
- Nakonec vršek posypte drobenkou a dejte péct na 50-55 minut.
- Hotový koláč po upečení nechte pořádně zchladnout. Švestky pustí hodně šťávy a okamžitým vytažením z formy by se mohl “rozpadnout”.
- Servírujte s kopečkem kokosové šlehačky, zmrzlinou, nebo je tak.