ELLE Menu: Pečená rajčata plněná červenou quinoou

Bára si k obědu často dělá plněná rajčata, protože je to zdravá dobrá rychlovka a navíc tohle jídlo i hezky vypadá.

"Mám ráda plnit různé zeleniny, kromě rajčat i papriky a cukety, klidně i dýně. Můžete vymýšlet různé kombinace zeleniny a luštěnin. Například cizrna se skvěle hodí do těchto středozemních plodů, ale i masa nebo tofu. Pak už jen stačí zasypat sýrem, dát na 20-30 minut do trouby a máte hotovo. Nebo někdy zkuste strouhanku, vytvoří krásně křupavou krustu."

Ingredience:
1 hrnek červené quinoy
5 rajčat 
Olivový olej
150g sýru Halloumi
4 lžíce dýňových semínek
5 lžic kaparů
Hrst nasekané hladkolisté petržele
Hrst nasekaných lístků máty
2 lžičky oregana nebo směsi koření na řecký salát
Sůl a pepř

 

Postup:
Předehřejte troubu na 200°C horkovzduch. Quinou propláchněte vroucí vodou a dejte do osolené vody vařit na 10 minut. Rajčata opláchněte, odřízněte vrchní část se stopkou a malinkou část ze spodní strany, aby se zespodu na rajčeti vytvořila plošinka a rajčata stála rovně. Pak nožíkem odřízněte zevnitř po stranách dužinu a lžící vyndejte. Pekáček lehce vymažte olivovým olejem a dejte stranou. V míse smíchejte scezenou quinou, sýr na kostičky, dýňová semínka, kapary, bylinky a koření. Promíchejte a naplňte směsí rajčata. Vložte do pekáčku, ještě zakápněte olivovým olejem a přiklopte vršky rajčat. Dejte péct na 20 minut. 

Tip: Pokud máte rádi sladko-slané kombinace, přidejte do směsi ještě žluté rozinky. 

Postup, jak na pečená rajčata

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24