Mikyna
Popravdě, kdo nebyl v Mikyně, jako by chodil bos. Člověk zde po lehkémobědě může zůstat na úžasné dezerty a precizní výběrovou kávu z berlínské pražírny Barn. Tohle vegetariánské bistro je přesný důkaz toho, že když si otevřete něco krásného, dotaženého, s příjemnou nabídkou a jasným konceptem, máte šanci na úspěch.
5. května 46, Liberec, fb
Bistro Široká
Zazděná okna, mastnota až na strop, přízemí a ještě nevalná pověst bývalé nálevny. Očistili a obnovili, napsali první nabídku a rozjeli to. Hosté sem rádi chodí na Croque Madame nebo jablečný závin. Nenechte si ale ujít ani vychytanou koprovku, sladkou i kyselou, a s noky. Po dvou letech fungování bistro stojí hlavně na snídaních a obědech, ale chystá se zamakat i na odpoledním menu a večerní nabídce.
Široká 164/14, Liberec, fb
Kafe Kytka
Tereza dělá krásné kytice, Ondra má zase rád kvalitní kávu. Nejenže vás u kávy baví sledovat vázaní floristek a při nákupu květin pozorovat přípravu kávy, většinou sáhnete i po tom druhém. K espressu si koupíte rovnou i pugét a ke kytici zas trochu kofeinu. Anebo limonádu, dort, koláč, chlebík, bagetu, paštiku či pomazánku. Zároveň vám zelený interiér vleje jaro do žil a vy máte spoustu důvodů, proč se vracet.
Kostelní, Liberec, fb
Omam
Amar Shata, napůl Čech a napůl Palestinec, v Liberci otevřel originální barevné bistro Omam. Od snídaní přes obědy, kdy nabízí vždy jedno jídlo masové, vegetariánské, i veganské, až po večerní stálou nabídku. Menu je opravdu kosmopolitní, ukrajinské pelmeně a varenyky, nechybějí ani arabské evergreeny jako humus, baba ganuš, falafel nebo mexická tortila či klasický burger s vlastními pečenými brioškami.
Jánská 59, Liberec, fb
Jedno Kafe
V tomto maličkém podniku můžete dostat úžasné espresso, filtrovanou kávu, ale i Nitro Køld Brew, kdy se do 22 hodin za studena macerované kávy přimíchá dusík pro zjemnění chuti a dodání výsledné textury. Mají také speciální kávovou limonádu, za niž dostali značku Regionální produkt Jizerské hory. Nabízejí mimo jiné i kávové drinky s alkoholem, super sendviče s humusem, zeleninou, čerstvým sýrem nebo avokádem.
Frýdlantská 3, Liberec, fb
Článek poprvé vyšel v časopise ELLE Decoration Zima 2017.
Text: Lukáš Hejlík, foto: Honza Zima