Když jsem plánovala tento recept, chtěla jsem, aby to bylo nějaké sezonní jídlo. Hrušky jsou skvělou potravinou, jelikož se dají přes zimu skladovat až do další sezony. Přidala jsem k nim voňavou skořici, která krásně prohřeje tělo a působí antibakteriálně proti všem bacilům. Díky sirupu hrušky krásně zkaramelizují a tečkou je už jenom jemná kokosová šlehačka a křupavá granola.
Ingredience:
- 2 hrušky
- lžička skořice
- 1 lžíce datlového (javorového sirupu)
- granola na ozdobu
Kokosová šlehačka
- kokosového mléko* (v plechovce, tučné, Lidl, Albert quality, Sense coco, Aroy D)
- šťáva z půlky citronu
- vanilkový extrakt (kapky od Grešíka, semínka z 1/3 vanilkového lusku)
Granola – recept najdete na blogu http://cernajaknoc.cz/index.php/2017/04/04/vegan-krupava-granola/ (lze nahradit oříšky a semínky)
* Než začnete s přípravou, dejte kokosové mléko v plechovce do ledničky, aby se po ztuhnutí oddělil potřebný krém od vody.
Postup:
- Rozehřejte troubu na 190 stupňů.
- Rozřízněte hrušky napůl a zbavte je jadřinců tak, že vyhloubíte v každé půlce díru.
- Hrušky dejte na plech vyložený pečícím papírem a posypte je skořicí.
- Nakonec je polijte sirupem a dejte péct na 20 minut do trouby.
- Mezitím si připravte kokosový krém. Oddělte lžící ztuhlý krém a krátce ho vyšlehejte se šťávou z citronu a s vanilkou.
- Upečené hrušky nechte chvíli vychladnout, aby se na nich tak rychle neroztekla šlehačka.
- Po 10 minutách servírujte hrušky naplněné kokosovou šlehačkou posypané granolou.
Pokud vás recept zaujal, určitě se podívejte i na ty další na blogu cernajaknoc.cz.