Kde Bára hledá inpiraci na vánoční výzdobu?
Vánoce miluju a hrozně se na ně těším! Nejvíc času mi vždycky zabere vánoční výzdoba, ale protože ji většinou tvořím z různých větviček a šišek, je často spojena i s dlouhými procházkami s Brambůrkou a s mnoha hrnky horkého čaje. Každý rok vyrábíme s mým mužem dřevěné stromky z latěk, na to se letos obzvlášt těším, protože mám spoustu nových nápadů.
Jak si užívá předvánoční čas?
Nemám tendenci stihnout na Vánoce všechno, snažím se spoustu věcí zařídít do 1.12. a pak už všechno dělám pomalu, takže i spokojeně. V prosinci si skoro každý den zajdu s nějakou kamarádkou na kakao nebo na malý svařák, to mě vždycky potěší.
Navíc letos mám v bříšku i miminko, takže ani zas tolik pospíchat nemůžu! Jedna z mých vanočních tradic je společné pečení s holkami. Pozvu k sobě kamarádky, každá přinese svoje nejvychytanější těsto a společně pečeme celý den! Je to děsná pohoda! Máme krásný den a večer minimálně 4 druhy cukroví. U nás jsou nejvíc oblíbené perníčky, vanilkové rohlíčky a linecké hvězdičky. Tenhle týden ještě napeču vanoční granolu a uvařím spoustu litrů vaječňáku, který pak s manželem Tomášem nosíme s sebou na návštěvy jako dárek.
A co dárky?
Dárky mám promyšlené, většinou předem vím, co komu chci darovat, takže spoustu dárků objednám včas online. A pár obchodů, které mám ráda, si během prosince obejdu.
Bářiny nejmilejší vánoční koledy?
Můj christmas playlist rozjedu v autě ještě týden před adventem a neskončím až do Tří Králů. Lidi kolem mně trochu šílí, ale já mám teprve díky koledám ten správný vánoční spirit! Jo a letos doufám, že seženu nějaký pěkný vánoční svetr - ty, co mám, jsou mi totiž malé.
Vaječňák podle Bjukitchen
Na 800 ml
100 ml neslazeného kondenzovaného mléka
400 ml 31% smetany
200 g cukru krupice
1 vanilkový lusk
5 žloutků
200 – 300 ml rumu – množství záleží jen na vás
Příprava domácího vaječňáku je opravdu jednoduchá! To budete koukat! Pamatuju si, jak jsem ho před dvěma roky dělala poprvé. Nejdřív to byl jen pokus, pak mě to chytlo a nakonec jsem uvařila 30 lahví! Tak hurá do toho!
1. Do hrnce na vaření mléka si dám kondenzované mléko, smetanu, cukr, podélně rozkrojený vanilkový lusk, ze kterého nožem vyškrábnu semínka a přidám je do mléčné směsi. Mléčnou směs chvilku vařím, aby mi hezky zhoustla a rozpustil se v ní cukr. Pak nechám chvilku vychladnout a vyndám vanilkový lusk.
2. Mezitím si připravím vodní lázeň. Do hrnce napustím trochu vody, přivedu ji k varu a do kovové mísy vyklepnu žloutky. Když se voda v hrnci začne vařit, vypnu hořák a posadím na ni mísu se žloutky, které rychle šlehám metličkou, aby se nezdrcly. V tento moment jde o to, aby se žloutky ohřály a nebyly syrové. Teplotu žloutků zkouším prstem, jsou připravené, když už v nich sotva udržím prst. Pak mísu stáhnu z vodní lázně a za stálého míchání přilévám mléčnou směs.
3. Směs přecedím přes cedník, vmíchám rum a nechám vychladnout. Nakonec vaječný koňak naliju do pěkné lahve a zazátkuju. NA ZDRAVÍ!
ELLE tip na originální vánoční dárek pro mámu nebo kamarádku je Bjukitchen kuchařka a nebo i zástěra. Najdete na eshopu. http://www.bjukitchen.cz/shop/