Tisíc chutí Kodaně. Co jíst, pít a dělat v severském foodie městě?

Jak začít den? Dobrou snídaní

Dánská snídaně bývá velmi prostá. Většinou sestává z kvasového chleba nebo tmavého pečiva, másla, vajíčka nahniličko, pár plátků tvrdého sýra či salámu, vše doplňuje kousek ovoce a zeleniny. Kde se na (nejen) takovou snídani zastavit?

Frederik Bille Brahe, lokální gastronomický trendsetter, nedávno otevřel druhou pobočku svého bistra Atelier September. Právě tady se zrodila módní vlna našlehaného másla! Vedle chleba a sýra tu můžete ochutnat proslulé borůvkové lívance s mascarpone (pozor, jsou extrémně sladké!), granolu s jogurtem a cuketovým džemem nebo grep s mátou. Studio x kitchen svým interiérem potěší milovníky minimalistického designu (zkuste místní vejce doplněná o nduja máslo a sezamovou focacciu), kavárna Format zase nadšence do mořských potvor – posnídat tu můžete třeba topinku s krevetami, grilovaným citronem a koprovou majonézou. Deppaneur proslul svými originálně naplněnými bagely.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Svačina k obědu

Dánové oběd nepovažují za hlavní jídlo dne, nejdůležitějším pokrmem je v jejich domácnostech večeře. To se částečně promítá i do restauračních provozů – nenechte se překvapit tím, že obědová porce, která vám přistane na talíři, bude dost možná výrazně menší než ta, na kterou jste zvyklí doma.

Tradičním pokrmem, který se v Kodani a potažmo celém Dánsku často obědvá, je smørrebrød, obložený žitný chleba, který se připravuje ve stovkách variant. Zajděte si na něj do H15, starého nákladového nádraží, které se proměnilo v multifunkční kulinářsky kulturní prostor. Kuchaři tu nadšeně fermentují, nakládají a zavařují, což se promítá i do samotných chlebíčků – na pečivu se vyjímá libová šunka s kyselou okurkou, artyčokový krém s marinovanou brokolicí nebo kachní pâté s kimchi. Večer se tu pak mění koncept: v intimním prostoru si můžete předem zamluvit několikachodové degustační menu. Podobně funguje i stylový Apollo Bar. Ve dne tu můžete poobědvat například stracciatellu s mladým hráškem a salsou verde či sashimi z okouna s okurkou a xo omáčkou, večer dorazte na drink. Pokud chvátáte, stavte se na tacos v Hija de Sanchez – mexická rychlovka! Ve městě mají více poboček.

Mohlo by se vám líbit

6 důvodů, proč je Kodaň nejlepším městem na světě

Kodaň se letos opět umístila na prvním místě žebříčku 20 nejlepších měst pro život, který každoročně vyhlašuje magazín Monocle. Čím to je, že dánské hlavní město zvítězilo už počtvrté?
elle.cz

Potřebujete kafíčko?

Dánové kávu milují a vypijí jí (hlavně přes nekonečnou tmavou zimu) opravdu hodně, o čemž svědčí fakt, že si drží celosvětově čtvrtou příčku v její konzumaci. Kávová kultura je díky tomu v Kodani na velmi vysoké úrovni. Prolog, Coffee Collective, April, Lille Bakery, Juno, Psyche Café… U jednoho kafe denně pravděpodobně neskončíte! Pokud vás honí mlsná, přiobjednejte si tebirkes, národní pečivo plněné marcipánem a hojně sypané mákem.

Kam dále v Kodani?

Chcete si článek přečíst celý a objevit všechny tipy? V plném znění jej najdete v tištěném vydání říjnové ELLE. Svůj výtisk si můžete objednat až do své schránky za speciální cenu a poštovným zdarma na tomto odkaze.

Mohlo by se vám líbit

Nevíte kam na výlet? 5 skrytých perel Česka, které si zamilujete

Zažijte dobrodružství při objevování úchvatných ,,Rare Places’’ Česka! Ať už plánujete výlet s rodinou nebo kamarády, máme pro vás tipy na cesty po tuzemských luzích a hájích, které vás nadchnou. Vydejte se do přírodního biotopu v Honěticích nebo se ponořte do kouzelné atmosféry lesoparku Hlídka s unikátními architektonickými prvky. Zakladatel platformy Rare Places Ondřej Filgas spolu s kolegou Šimonem Švirákem sestavili seznam nejkrásnějších českých míst, která vidět. Nejlépe hned.
elle.cz

Zdroj: Autorský článek Šárky Otevřel Camrdové

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24