Slyšeli jste to asi už tisíckrát. Snídaně je nejdůležitější jídlo dne. Kromě toho, že nastartuje metabolismus, navíc představuje důležitou energetickou podporu, díky níž zvládnete průběh hektického rána, a úspěšně se tak probojujete až do času oběda.
Bohužel, málokdo má čas na to, jít se po ránu kvalitně nasnídat do restaurace. A co takhle si snídani užít v teple domova? Nezní to skvěle? Zkuste den zahájit s jedním z našich tří zdravých a superjednoduchých jídel. Dáte přednost vajíčkům, muffinům, nebo koláčkům?
Vejce nahniličko s restovanými žampiony
Nahniličko? To je přece výzva! Pokud z vašich pokusů vždy stejně nakonec bylo vajíčko natvrdo, poradíme zaručený způsob, jak připravit to nejchutnější vajíčko s tekutým středem.
Ingredience
2 lžíce olivového oleje
6 středně velikých žampionů
2 lžičky nasekané čerstvé pažitky
4 veliká vejce
Postup
Na pánvi rozehřejte olej a poté přidejte na plátky nakrájené žampiony. Za občasného míchání opékejte přibližně 5–6 minut. Mezitím si do hrnce nalijte přibližně centimetr vody a přiveďte ji k varu. Následně do ní vložte všechna vajíčka a vařte 6 minut a poté ihned vyjměte. Žampiony na talíři posypte nasekanou pažitkou a dochuťte solí a pepřem.
Ovesné koláčky
Recept na klasický flapjack s medem a rozinkami jistě znáte. Zkuste naši vymazlenou variantu.
Ingredience
1 a 1/2 šálku ovesných vloček
1/4 šálku plnotučného mléka
1/4 šálku smetany
1 vejce
1 a 1/2 šálku hladké mouky
1/3 šálku cukru krystal
2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky soli
10 lžic másla
Postup
Rozehřejte troubu na 190 stupňů, vyložte plech pečicím papírem, vsypte na něj všechny ovesné vločky a dejte péct na sedm až devět minut. Poté plech vyjměte a odeberte dvě polévkové lžíce vloček a dejte je stranou.
V míse si mezitím rozšlehejte mléko, smetanu a vejce. Pár lžic odeberte stranou, později je použijete na pomazání. V kuchyňském robotu smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. Následně přidejte studené máslo a nechte robot, aby ho zapracoval. Hmotu následně přesuňte do větší mísy, smíchejte s pečenými vločkami a přilijte rozmixované mléko, smetanu a vejce. Vše důkladně promíchejte.
Směs rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Vrstva by neměla mít víc než tři centimetry. Potřete zbytkem rozšlehaného mléka, smetany a vejce a posypte cukrem. Pečte na 200 stupňů cca 14 minut. Hotové řezy jsou ke konzumaci ideální po vychladnutí.
Borůvkovo-hruškové muffiny
Existuje na světě snad něco lepšího než skořicí provoněný borůvkový muffin? Ten náš není jen tak ledajaký. Vyzkoušejte zdravější variantu s ovesnými vločkami.
Ingredience (12 muffinů)
1 a 1/4 šálku hladké mouky
1 a 1/4 šálku ovesných vloček
2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
1 lžička mleté skořice
1/2 lžičky mletého zázvoru
1/2 lžičky soli
3/4 šálku plnotučného mléka
3/4 šálku hnědého cukru
1 velké vejce + 2 bílky
3 lžíce rostlinného oleje
1/3 šálku rozinek
1 hruška, oloupaná, bez jádra a najemno nasekaná
1 a 1/4 šálku borůvek (čerstvých nebo mražených)
Postup
Vymažte máslem a vysypte moukou formu na 12 muffinů. V míse smíchejte mouku, ovesné vločky, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici, zázvor a sůl. Dohladka rozšlehejte mléko, cukr, vejce, vaječné bílky a olej. Následně smíchejte se směsí mouky a přidejte rozinky, hrušky a borůky. Do každé formy dejte lžíci těsta, posypte skořicí a hnědým cukrem. Pečte na 190 stupňů po dobu 20 až 25 minut.