Vůně dálek: čatní

Čatní neboli chutney je typ pikantní omáčky, která se podává k pečenému masu. Pochází z Indie a do Evropy se dostalo už zkraje 17. století. Pokud rádi grilujete, nemělo by vám doma chybět. Kromě masa lze čatní využít i do sendvičů nebo jako dip k aromatickým sýrům.

To typické pro čatní tkví v kombinaci na první pohled nesourodých surovin a chutí. Ovoce a zelenina se svářejí s chilli, cukrem, octem, česnekem, aromatickými bylinami, cibulí, zázvorem, kokosovým mlékem… Variant jsou tisíce. Jako základ se nejčastěji využívají meruňky, broskve a rajčata, ve Velké Británii je velmi oblíbené čatní z manga.

Jak na něj?

Ingredience:

  • 2 zralá manga (asi po 300 g)
  • 1 dcl vinného octa
  • 125 g krupicového cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 paprička jalapeño
  • 50 g najemno nastrouhaného čerstvého zázvoru

Mango oloupejte a dužinu pokrájejte na kostičky. Vložte do hrnce, přidejte zbylé ingredience a na mírném plameni vařte přibližně 30 minut. Horké čatní vlijte do čisté teplé sklenice a uzavřete. Vydrží vám až tři měsíce.

Tip:

Čatní seženete v prodejnách s orientálními potravinami a také v supermarketech v sekci mezinárodních kuchyní.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24