Čatní neboli chutney je typ pikantní omáčky, která se podává k pečenému masu. Pochází z Indie a do Evropy se dostalo už zkraje 17. století. Pokud rádi grilujete, nemělo by vám doma chybět. Kromě masa lze čatní využít i do sendvičů nebo jako dip k aromatickým sýrům.
To typické pro čatní tkví v kombinaci na první pohled nesourodých surovin a chutí. Ovoce a zelenina se svářejí s chilli, cukrem, octem, česnekem, aromatickými bylinami, cibulí, zázvorem, kokosovým mlékem… Variant jsou tisíce. Jako základ se nejčastěji využívají meruňky, broskve a rajčata, ve Velké Británii je velmi oblíbené čatní z manga.
Jak na něj?
Ingredience:
- 2 zralá manga (asi po 300 g)
- 1 dcl vinného octa
- 125 g krupicového cukru
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 paprička jalapeño
- 50 g najemno nastrouhaného čerstvého zázvoru
Mango oloupejte a dužinu pokrájejte na kostičky. Vložte do hrnce, přidejte zbylé ingredience a na mírném plameni vařte přibližně 30 minut. Horké čatní vlijte do čisté teplé sklenice a uzavřete. Vydrží vám až tři měsíce.
Tip:
Čatní seženete v prodejnách s orientálními potravinami a také v supermarketech v sekci mezinárodních kuchyní.