Bílý jogurt se umí předvést na mnoha frontách. Sluší mu to ve společnosti müsli, zeleninových i těstovinových salátů i krémových polévek. S jeho pomocí vyrobíte skvělé dipy, marinády na maso i lehké dezerty.
Navíc konzumace bílého jogurtu a zakysaných mléčných výrobků obecně udělá radost i vašemu organismu. Probiotické kultury upravují trávení, snižují hladinu cholesterolu, zvyšují vstřebávání vápníku a posilují imunitu.
Užijte si bílý jogurt pětkrát jinak:
Lehký francouzský dresink
Smíchejte 6 lžic jogurtu, 1 lžíci bílého vinného octa, 1 lžičku dijonské hořčice, 1 nasekaný stroužek česneku a lžíci čerstvých bylinek. Podávejte k zeleninovému salátu, pečeným bramborám nebo vařené zelenině.
Jogurtový dip s javorovým sirupem
250 g hutnějšího bílého jogurtu smíchejte s 50 g javorového sirupu a hrstí sekaných ořechů (nejlépe vlašských). Můžete dochutit solí a pepřem. Podávejte jako dip k sýrům (typu eidam, čedar, ementál, camembert) nebo se slanými krekry.
Ovocem a energií nabitý jogurtový shake
Skvělá ranní vzpruha! V mixéru zpracujte 2 zralé oloupané hrušky, 1 banán, 200 ml bílého jogurtu, 150 ml pomerančového džusu, hrst slunečnicových semínek a 2 lžíce medu. Na závěr můžete přidat i pár kostek ledu.
Pikantní marináda
3 lžíce bílého jogurtu smíchejte s dvěma lžícemi olivového oleje, mletým pepřem, lžičkou koření (např. kari nebo tandoori masala) a lžící sekaných bylin (např. máty). Do marinády vložte kuřecí prsa a nechte marinovat alespoň 2 hodiny. Maso opečte na pánvi nebo na grilu.
Rychlá jogurtová zmrzlina
Smíchejte 225 g ovoce (může být i kompotované) s 500 g bílého jogurtu a přidejte 2–3 lžíce medu nebo javorového sirupu. Podle chuti můžete přidat i ořechy, strouhanou citronovou kůru nebo sušené ovoce. Směs nalijte do formy (jako na biskupský chlebíček) a vložte do mrazničky. Půl hodiny před podáváním zmrzlinu vyndejte, aby trochu povolila, a pak nakrájejte na plátky.