Úžasné rizoto s medvědím česnekem

Na 2 porce budeme potřebovat

  • hrnek rýže arborio 
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 40 g másla
  • 1 šalotka
  • 80 g parmazánu
  • svazek medvědího česneku (70 g)
  • 1 sklenička dobrého suchého bílého vína (nejlépe sauvignonu nebo ryzlinku)
  • 40 ml olivového oleje
  • sůl, pepř

 

Postup:

1. U rizota je důležitá příprava, proto si vždy přichystám všechny ingredience dopředu. Rizoto by se nemělo moc míchat, takže budu mít čas vyrobit si v průběhu jeho dušení pesto. Nejdřív si nastrouhám parmazán, nakrájím na drobno šalotku a natrhám si medvědí česnek (ten nekrájím, protože to by nejvíc chuti zůstalo na prkýnku, a my ji potřebujeme v hrnci). 

2. V malém hrnci ohřeju vývar. V dalším hrnci (taky menší, s vyššími okraji) na mírném plameni rozpustím polovinu másla a lehce na něm orestuju šalotku a polovinu natrhaného česneku; stačí dvě minuty. Přisypu hrnek rýže, zesílím plamen na maximum a zhruba dvě minuty ji restuju a pravidelně míchám. Když mi rýže zesklovatí, přiliju vrchovatou skleničku vína. Tohle je moje nejoblíbenější část, protože v tenhle moment začne vonět celá kuchyň! Přiliju první dvě třetiny vývaru, přidám sůl a přiklopím. 

3. Pak si připravím pesto. Zbytek medvědího česneku rozmixuju s olivovým olejem, a tak mi vznikne krásně zelené pesto, které použiju až na konec. Pokud chcete vařit jako pravá Italka, utřete medvědí česnek s olivovým olejem v hmoždíři. 

4. Stáhnu plamen pod rizotem (na stupeň 1–2) a tu a tam zkontroluju promícháním. Rizoto se vaří 15–20 minut, mělo by mít krémovou konzistenci a rýže by měla být al dente.

Po 15 minutách rizoto ochutnám, abych věděla, jestli je rýže už uvařená, a do finální konzistence přilévám zbylý vývar. Když je rizoto hotové, dochutím ho a pomalu vařečkou vmíchám máslo, tak aby se rovnoměrně rozpustilo. Přidám parmazán a polovinu pesta a ještě jednou vše pomalu promíchám. Pak zakryju rizoto pokličkou a nechám ho dvě minuty stát.  

5. Na závěr rozdělím rizoto na dva hezké talíře, lehce ho pokapu „medvědím pestem“ a opepřím čerstvým pepřem. Buon appetito! 

 

Instagram: @bjukitchen

Foto: Kubo Križo

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24