Na 2 porce budeme potřebovat
- hrnek rýže arborio
- 750 ml zeleninového vývaru
- 40 g másla
- 1 šalotka
- 80 g parmazánu
- svazek medvědího česneku (70 g)
- 1 sklenička dobrého suchého bílého vína (nejlépe sauvignonu nebo ryzlinku)
- 40 ml olivového oleje
- sůl, pepř
Postup:
1. U rizota je důležitá příprava, proto si vždy přichystám všechny ingredience dopředu. Rizoto by se nemělo moc míchat, takže budu mít čas vyrobit si v průběhu jeho dušení pesto. Nejdřív si nastrouhám parmazán, nakrájím na drobno šalotku a natrhám si medvědí česnek (ten nekrájím, protože to by nejvíc chuti zůstalo na prkýnku, a my ji potřebujeme v hrnci).
2. V malém hrnci ohřeju vývar. V dalším hrnci (taky menší, s vyššími okraji) na mírném plameni rozpustím polovinu másla a lehce na něm orestuju šalotku a polovinu natrhaného česneku; stačí dvě minuty. Přisypu hrnek rýže, zesílím plamen na maximum a zhruba dvě minuty ji restuju a pravidelně míchám. Když mi rýže zesklovatí, přiliju vrchovatou skleničku vína. Tohle je moje nejoblíbenější část, protože v tenhle moment začne vonět celá kuchyň! Přiliju první dvě třetiny vývaru, přidám sůl a přiklopím.
3. Pak si připravím pesto. Zbytek medvědího česneku rozmixuju s olivovým olejem, a tak mi vznikne krásně zelené pesto, které použiju až na konec. Pokud chcete vařit jako pravá Italka, utřete medvědí česnek s olivovým olejem v hmoždíři.
4. Stáhnu plamen pod rizotem (na stupeň 1–2) a tu a tam zkontroluju promícháním. Rizoto se vaří 15–20 minut, mělo by mít krémovou konzistenci a rýže by měla být al dente.
Po 15 minutách rizoto ochutnám, abych věděla, jestli je rýže už uvařená, a do finální konzistence přilévám zbylý vývar. Když je rizoto hotové, dochutím ho a pomalu vařečkou vmíchám máslo, tak aby se rovnoměrně rozpustilo. Přidám parmazán a polovinu pesta a ještě jednou vše pomalu promíchám. Pak zakryju rizoto pokličkou a nechám ho dvě minuty stát.
5. Na závěr rozdělím rizoto na dva hezké talíře, lehce ho pokapu „medvědím pestem“ a opepřím čerstvým pepřem. Buon appetito!
Instagram: @bjukitchen
Foto: Kubo Križo