Pro 4 osoby
Příprava 15 minut
Vaření 20 minut
4 plátky uzené prorostlé slaniny, bez kůže
3 zralé hrušky, oloupané, bez jádřinců, nakrájené na plátky
140 g modrého sýra, na malé kostky, třeba stiltonu
100 g opraného baby špenátu
Na dresink
1 lžíce sherry nebo červeného vinného octa
1 lžička medu
1 lžička hrubozrnné hořčice
2 lžíce olivového oleje
1 Kuchyňskými nůžkami nebo ostrým nožem šikmo nastříhejte/nakrájejte slaninu na silné proužky. Nasucho opékejte na menší pánvi asi 10 minut, dokud se tuk nevypeče a slanina není křupavá.
2 Stáhněte plamen a do pánve přidejte lžíci vody, ocet, med a hořčici. Dobře promíchejte, odškrabejte ze dna případné přípečky, vmíchejte olej a dle potřeby dosolte.
3 Mezitím rozpalte grilovací pánev nebo gril a grilujte hrušky 5 minut z každé strany dohněda. Vsypte do mísy a promíchejte s kostkami sýra (sýr malinko povolí vlivem teplých hrušek). Do servírovací misky dejte špenát a posypte směsí hrušek a sýra. Přelijte teplým dresinkem se slaninou a ihned podávejte.