Teplý salát se sýrem

Pro 4 osoby
Příprava 15 minut
Vaření 20 minut

4 plátky uzené prorostlé slaniny, bez kůže
3 zralé hrušky, oloupané, bez jádřinců, nakrájené na plátky
140 g modrého sýra, na malé kostky, třeba stiltonu
100 g opraného baby špenátu

Na dresink

1 lžíce sherry nebo červeného vinného octa
1 lžička medu
1 lžička hrubozrnné hořčice
2 lžíce olivového oleje

1 Kuchyňskými nůžkami nebo ostrým nožem šikmo nastříhejte/nakrájejte slaninu na silné proužky. Nasucho opékejte na menší pánvi asi 10 minut, dokud se tuk nevypeče a slanina není křupavá.

2 Stáhněte plamen a do pánve přidejte lžíci vody, ocet, med a hořčici. Dobře promíchejte, odškrabejte ze dna případné přípečky, vmíchejte olej a dle potřeby dosolte.

3 Mezitím rozpalte grilovací pánev nebo gril a grilujte hrušky 5 minut z každé strany dohněda. Vsypte do mísy a promíchejte s kostkami sýra (sýr malinko povolí vlivem teplých hrušek). Do servírovací misky dejte špenát a posypte směsí hrušek a sýra. Přelijte teplým dresinkem se slaninou a ihned podávejte.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24