Doba přípravy: do 30 minut
Počet porcí: na 24 dortíků
Ingredience:
120 g másla, změklého
350 g krupicového cukru
2 vejce
2 lžičky červeného potravinářského barviva
2 lžíce kakaa
1 lžička vanilkového extraktu
250 ml podmáslí
špetka soli
350 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička jablečného octa
NA KRÉM:
300 ml mléka
4 lžíce hladké mouky
300 g másla, změklého
200 moučkového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
Příprava:
1. Předehřejte troubu na 160 °C. Dejte máslo a cukr do mísy a šlehejte, až směs zesvětlá. Postupně dobře zašlehejte vejce jedno po druhém. Vmíchejte potravinářskou barvu, kakao a vanilkový extrakt. V jiné míse do podmáslí se špetkou soli zašlehejte mouku prosátou s práškem do pečiva a ocet. Přidejte máslovou směs a dobře zapracujte. Rozdělte těsto do dvou plechů na muffiny po 12 jamkách vyložených papírovými košíčky. Pečte 15–20 minut. Vyjměte a nechte vychladnout.
2. Na krém v mléce rozmíchejte mouku a zvolna za stálého míchání zahřívejte 10–15 minut do zhoustnutí. Hladinu pokryjte voskovým papírem nebo potravinářskou fólií, aby se nevytvořil škraloup, a nechte vychladnout. V míse šlehejte máslo 3 minuty, přidejte cukr a vyšlehejte do pěny. Zašlehejte vanilkový extrakt, mléčný krém a maximální rychlostí šlehejte 5 minut. Přikryjte a dejte do chladničky na 15 minut (ne déle). Naneste na dortíky a hned podávejte.
Další recepty najdete na www.apetitonline.cz nebo v nové kuchařce Moučníky z edice Apetit.