Tipy: Máte rádi křupavou kůži? Začněte pečením dolů a na závěr prsa otočte nahoru. Chcete-li si pochutnat na šťavnatých prsou, nejdřív je pečte otočená nahoru a v polovině pečení kuře obraťte. Kuře můžete upéct s jakoukoli zeleninou. Na jaře sáhnu po ředkvičkách a kedlubně, v zimě třeba po mrkvi a petrželi.
(na 4–6 porcí)
Doba přípravy: 20 minut + 1½ hodiny pečení kvalitní kuře o váze asi 1½ kg
150 g změklého másla
1 červená cibule
50 ml olivového oleje
3 papriky
300 g rajčat
sůl
1. Předehřeju si troubu na 190 stupňů, pečení ze shora i zezdola. Kuře omyju pod studenou vodou a pak ho vysuším papírovou utěrkou úplně dosucha. Celé kuře důkladně pomažu máslem a trochu ho dám i dovnitř a pod kůži. Ze všech stran ho důkladně osolím a nasypu i trošku soli do břicha.
2. Oloupu cibuli a nakrájím ji na šestinky. Ve velkém kastrolu, který je vhodný i na pečení v troubě, si rozehřeju olivový olej a orestuju ji na něm. Do kastrolu pak položím kuře a opékám ho dozlatova, trvá to asi 6 minut z každé strany. Když se kuře opéká nejdřív na plotně, má mnohem křupavější kůžičku a je šťavnatější.
3. Přidám na kousky nakrájenou papriku a ještě chvilku restuju na mírném ohni. Pak kastrol přesunu do trouby a peču kuře dozlatova, asi hodinu a půl. Pravidelně ho přelévám výpekem. Většinou ke kuřeti podávám jen bílý italský chleba, protože moji kluci to tak mají nejraději. Občas ke kuřeti přihodím pár brambor a peču je rovnou spolu s kuřetem.
Instagram: @bjukitchen
Foto: Kubo Krížo