Šafránová polévka s artyčoky

4 porce, příprava 10 minut, 20–25 minut vaření

50 g másla
1 cibule, najemno nakrájená
450 g artyčoků, očištěných a nakrájených na tenké plátky
špetka šafránu
700 ml zeleninového vývaru
8 krajíců celozrnného chleba, nakrájený na kostičky
150 ml smetany

1. Ve velkém hrnci zpěňte máslo a osmahněte 3–4 minuty doměkka a dozlatova cibuli, občas zamíchejte. Přidejte artyčoky, šafrán a vývar a vše dobře promíchejte. Přiveďte k varu, přikryjte a povařte 15–20 minut, dokud artyčoky nezměknou.

2. Mezitím opečte chleba. Nechte stranou vychladnout.

3. Polévku rozmixujte na jemný krém, přeceďte ji přes sítko a vraťte do hrnce.

4. Do polévky přidejte smetanu a osolte. Podávejte v miskách s opečeným chlebem.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24