290 g kvalitní hořké čokolády
130 g másla
3 žloutky (50 g)
1 lžíce kvalitního kakaa
8 bílků (230 g)
130 g krupicového cukru
250 ml smetany ke šlehání (33%)
- Čokoládu zahřejte ve vodní lázni a nechte rozpustit. Pak do ní postupně vmíchejte žloutky, máslo a kakao. Musí vzniknout hladká směs bez hrudek (pokud se hrudky objeví, je potřeba směs znovu zahřát).
- V míse vyšlehejte bílky na sníh, postupně přidávejte cukr. Sníh musí být velmi tuhý (při obrácení nádoby vzhůru nohama se ani nehne).
- Sníh jemně vmíchejte do čokoládové směsi. Tu pak nalijte do misky vyložené papírem pečení.
- Pečte v předehřáté troubě na 170 °C přibližně 35 minut. Na povrchu musí být tvrdá kůrka, uvnitř bude těsto lehce mazlavé. Podávejte se šlehačkou nebo zmrzlinou.
Recept pochází z kuchařky Bravo, šéfe! Riccardo Lucque vaří italskou kuchyni.