Recept na slaný velikonoční koláč

Doba přípravy: 45 minut, pečení: 45 minut
Počet porcí: 4–6

Ingredience:
máslo a hrubá mouka na vysypání formy
vejce na potření

Na listové těsto (můžete použít i kupované):
125 g hladké mouky 00
100 g másla nebo rostlinného tuku (margarínu)
špetka soli

Na náplň:
500 g špenátu (nebo 300 g špenátu a 200 g mangoldu nebo mladých listů červené řepy)
1 svazek rukoly
2 lžíce strouhanky, namočené do mléka a vyždímané
300 g ricotty (italského čerstvého sýra, viz str. 52)
3 lžíce strouhaného parmazánu, případně sýra pecorino romano (viz něco navíc)
5 vajec
sůl a pepř, případně i strouhaný muškátový oříšek

Příprava:

1. TĚSTO
Z 25 g mouky a 100 g másla uhněťte kouli a dejte ji do chladu. Ze zbývajících 100 g mouky, 50–75 ml vody (přilévejte postupně) a soli vypracujte těsto. Trochu ho rozválejte, aby vznikl obdélník, a doprostřed položte máslovou kouli. Pak přeložte všechny čtyři rohy tak, aby koule zůstala uprostřed.

2. SKLADY
Těsto rozválejte na obdélník o centimetrové tloušťce a nadvakrát přeložte delší strany do středu tak, aby byly na sobě čtyři vrstvy. Třikrát zopakujte; mezi jednotlivými koly nechte těsto půl hodiny odpočívat. Až do chvíle, kdy budete těsto potřebovat, ho uchovávejte v lednici.

3. FORMA
Formu o průměru dvacet centimetrů vymažte máslem a vysypte moukou. I se stěnami ji vyložte plackou rozválenou zhruba ze dvou třetin listového těsta.

kolac

4. NÁPLŇ
Listy špenátu a rukoly (případně i mangoldu) spařte v cedníku. Nechte okapat, jemně vyždímejte a nasekejte nadrobno. Vložte do mísy a smíchejte se strouhankou, ricottou, parmazánem a dvěma vejci, pořádně osolte a opepřete. Podle chuti přidejte strouhaný muškátový oříšek.

5. VEJCE
Do formy vyložené těstem rozložte náplň. Utvořte dolíky a do nich rozklepněte zbývající vajíčka.

6. VÍKO
Náplň přiklopte plackou z těsta a okraje spojte s plackou, jíž je vyložená forma. Můžete vykrojit nebo vypíchnout několik ozdobných otvorů, aby odváděly páru. Pokud chcete, ještě ozdobte těstem. Potřete prošlehaným vejcem a pečte při střední teplotě (180 °C, horkovzdušná 160 °C) pětačtyřicet minut.

Něco navíc:
Koláč je velmi jemný. Pokud toužíte po výraznější sýrové chuti, vynechte strouhanku a parmazánu použijte 100 g, ale méně solte.

Další recepty najdete na www.apetitonline.cz

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24