„Můžete si pohrát a přidat sýr, zeleninu či bylinky. Já jsem je tentokrát servírovala s ricottou, protože k nim mám ráda něco svěžího, ale tradiční způsob servírování to není,“ dodává Markéta.
Doba přípravy: 20 minut
Počet: 2–3 porce
Ingredience:
1 malá cibule, na malé kostičky
2 střední brambory, na střední kostičky
1 střední petržel, na střední kostičky
4 šťastná vejce
velkou hrst mladých kopřiv (můžete nahradit špenátem), nasekaných
2 polévkové lžíce nasekané pažitky (můžete nahradit petrželkou, libečkem…)
extra panenský olivový olej
mořská sůl
Postup:
1. Ve střední pánvi rozehřejte přibližně 4 lžíce olivového oleje, přidejte cibulku a pomalu smažte doměkka. Přidejte brambory, petržel, špetku soli a na středním žáru smažte. Po dvou minutách stáhněte výkon na minimum a dalších přibližně 15 minut nechte brambory pomalu marinovat a měknout v oleji. Důležité je, aby se nesmažily, ale spíš vařily a krásně změkly. Na závěr brambory s petrželí trochu pomačkejte vidličkou a ujistěte se, že jsou opravdu uvnitř hotové.
2. Ve střední misce vidličkou rozšlehejte vejce s další špetkou soli. Přidejte kopřivy, pažitku a bramborovou směs. Pokud je stále horká, vůbec to nevadí, protože se vejce trochu srazí a to potřebujeme.
3. Pánev znovu rozehřejte na střední výkon, lehce potřete olejem a vlijte celou směs. Ve středu lehce promíchávejte. Jakmile se vajíčka začínají chovat jako ‚míchaná‘, přestaňte míchat. To děláme proto, aby se zásadně neoddělovala část vaječná od bramborové, proto potřebujeme, aby vejce zpevnila svou strukturu a obklopovala brambory s petrželí.
Pomocí ploché vařečky okraje zasuňte a upravte. Smažte ještě 2 minuty, nebo jak je máte rádi, někdo preferuje syrovější verzi. Otočte pomocí talířku a dokončete z druhé strany smažení. Pokud využijete na smažení lívanečník jako já, otáčení půjde hladce i bez talířku.
Kdo je Markéta Pavleje:
S ELLE začínala jako vizážistka. Ačkoli se sama nerada líčí, pracovala téměř se všemi celebritami a modelkami. Její cit pro malování, líčení a výtvarné umění vůbec můžete posoudit nejen v módních časopisech, ale i na fotografiích k blogu o vaření.
Možná si myslíte, že líčení je práce snů, ale Markétu to odjakživa táhlo do kuchyně. Ráda vařila i v dobách, kdy to nebylo tak in, a tak není divu, že začala o vaření i blogovat. Její kuchyně je nezaměnitelná – je to kosmopolitní kombinace všeho dobrého a zdravého. Jak sama říká, miluje restaurace v New Yorku, a protože tady jí newyorské spojení chutí chybělo, snaží se je napodobit sama. Markétin blog nás moc baví, proto se s ní na ELLE.cz budete potkávat pravidelně.
Blog najdete na www.kitchenette.cz